Vijesti

Vremenske nepogode odnijele 120 milijardi dolara osiguravajućim kompanijama

FRANKFURT – Obilježena razornim uraganima i talasima ledenog vremena u SAD-u, 2021. godina se pokazala kao druga najskuplja za svjetske osiguravajuće kompanije, saopštila je osiguravajuća kuća Mjunik Re, upozorivši na dalje sve vjerovatnije ekstremne vremenske prilike zbog promjene klime.

FOTO: Pixabay

Osigurani gubici od prirodnih katastrofa iznosili su oko 120 milijardi dolara prošle godine, što je druga najveća šteta posle 146 milijardi dolara zabilježenih tokom 2017, koja je takođe upamćena po uraganima, prenosi Rojters.

Godišnji globalni ceh, koji su platile svjetske osiguravajuće kuće prema računici kompanije Mjunik Re, najvećeg svjetskog reosiguravača, nadmašuje procjenu od 105 milijardi dolara koju je prošlog mjeseca objavila konkurentska kompanija Svis Re.

SAD, koje su u decembru opustošili udari desetina tornada, kao i uragan Ida i ledeni talas u Teksasu ranije prošle godine, imaju ogroman udio u ukupnom gubitku, saopštio je Mjunik Re.

Slike prirodnih katastrofa iz 2021. godine su uznemiravajuće. Klimatska istraživanja sve više potvrđuju da su buduće ekstremne vremenske sve vjerovatnije“, rekao je Torsten Jevorek, član upravnog odbora Mjunik Rea.

Skoro 10.000 ljudi je izgubilo živote u prošlogodišnjim prirodnim katastrofama, kao i prethodnih godina. Ukupni gubici, uključujući i one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su 280 milijardi dolara, što je četvrti najveći iznos otkako se prati ta evidencija.

Uragan Ida, koji je protutnjao od Nju Orleans do Njujorka, rezultirao je sa 36 milijardi dolara osiguranih gubitaka. Zimska mećava, koja je prvenstveno pogodila Teksas, koštala je oko 15 milijardi dolara gubitaka. Poplave u Njemačkoj nanijele su takođe nekoliko milijardi dolara štete.

Mnogi naučnici su saglasni u ocjeni da su klimatske promjene uzrok vremenskih nepogoda koje su obilježile 2021. godinu, i da će se one sve više pogoršavati kako se Zemljina atmosfera bude zagrijevala tokom sljedeće decenije i nadalje.

Najskuplja godina za globalne osiguravajuće kompanije bila je 2017, kada su u SAD-u harali uragani Harvi, Irma i Marija. Druge teške godine za osiguravače bile su 2011, kada su snažni zemljotresi pogodili Japan i Novi Zeland, i 2005. godina, kada je uragan Katrina poharao Nju Orleans.

Osiguravači u pojedinim slučajevima podižu stope premije koje naplaćuju zbog sve veće vjerovatnoće katastrofa, a u nekim državama su čak prestali da pružaju uslugu osiguranja od moguće štete.   Tanjug

Objava Vremenske nepogode odnijele 120 milijardi dolara osiguravajućim kompanijama prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.