Vijesti

Za projekte udruženja i nevladinih organizacija iz BPK-a 12.000 KM


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministarstvo zdravstva, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za projekte udruženja osoba sa invaliditetom i neprofitnih organizacija u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite izdvojit će 12.000 KM.

Resorni ministar Eniz Halilović potpisao je ugovore o dodjeli sredstava s predstavnicima Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”, SOS dječija sela BiH te Crvenog križa Goražde.

“Sredstva su namijenjena za realizaciju projekata s kojim su oni aplicirali na javni poziv Ministarstva. Nažalost, u 2021. imali smo nešto manje sredstva na ovom ekonomskom kodu iz razloga što smo sredstva od 15.000 KM preusmjerili na ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport kako bismo podržali rad Resursne sobe. Međutim, za podršku radu ovih udruženja u budžetu za 2022. planirana su sredstva u iznosu od 30.000 KM.”, istakao je Halilović.

Predstavnici udruženja, uz zahvalnost Vladi i resornom ministarstvu, naglasili su značaj ove podrške u realizaciji projekata.

“Podrška je od velike pomoći, jer znamo da su protekle dvije godine bile vrlo teške zbog pandemije COVID-19 tako da smo u toku prošle godine bili došli u situaciju da ugasimo udruženje. Međutim, ove godine je već bolja situacija što se tiče ministarstva i Gradske uprave i ja ovom prilikom želim da im se zahvalim što su prepoznali značaj postojanja udruženja čiji rad sigurno opravdava njihovo postojanje. Nadam se da ćemo u budućnosti imati sredstava čisto radi samog opstanka udruženja, jer sve ostale aktivnosti mi radimo volonterski.”, kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Mersiha Pecikoza.



Akta.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -