Vijesti

Za ski-centar u Vlasenici naručili najskuplju žičaru u regionu

JAHORINA – Uprava Olimpijskog centra Jahorina koja je ljetos krenula sa radovima na izgradnji ski – centra Igrišta kod Vlasenice naručuje šestosjednu žičaru vrijednu 24,6 miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ako se uzme u obzir da će ovaj objekat biti dug oko 850 metara, prosta računica pokazuje kako će za njegov jedan metar biti plaćeno 29.000 marka.

Poređenja radi, nedavno završena žičara “Rajska dolina” na Jahorini koštala je 24.000 maraka, a prošle godine je na Šar – planini u Sjevernoj Makedoniji izgrađena žičara koja je plaćena svega 11.600 KM po dužnom metru.

Nakon što bude montirana i puštena u pogon, svakog sata će prevoziti oko 2.500 skijaša.

U tenderu koji je raspisan danas se navodi da je obaveza ponuđača da prije dostavljanja ponude obiđe teren, upozna se sa uslovima na terenu i shodno tome formira svoju ponudu.

Sve potrebne uslove, odobrenja, saglasnosti i dozvole nadležnih institucija uključujući građevinsku i upotrebnu dozvolu obezbjeđuje investitor, koji će snositi i troškove”, navode u OC Jahorina.

Od potencijalnih kandidata za ovaj izuzetno vrijedan posao se traži pozitivno poslovanje u posljednje tri godine, iskustvo na izgradnji i rekonstrukciji žičara, ali i minimalno jedan izvršen ugovor vrijedan 21 milion maraka, a koji se odnosi na ove projekte.

Traži se ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje cijena učestvuje sa 70, a rok za završetak 30 odsto.

Podsjećamo, ovaj projekat finansiraće se iz kredita vrijednog 37 miliona maraka, koji će se vraćati deset godina, a za koji će biti plaćeno 12,5 miliona maraka kamata.

Vlast u Srpskoj po drugi put pokušava da oživi ovaj ski-centar, ovaj puta preko OC Jahorina, koji ga je preuzeo na upravljanje.

Naime, Vlada RS ga je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi, ali je uradila nešto sasvim suprotno. Nakon što su uloženi milioni maraka iz prodaje Telekoma Srpske, centar je posle toga propao.

Novcem i ulaganjima upravljao je aktuelni načelnik Vlasenice, Miroslav Kraljević.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Za ski-centar u Vlasenici naručili najskuplju žičaru u regionu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -