Vijesti

ZAKLJUČAK TRI ŽELJEZNIČKA OPERATERA Linija Sarajevo-Banjaluka-Zagreb još nije ekonomski opravdana

Na sastanku, održanom juče u sjedištu Uprave „Željeznica Republike Srpske“ u Doboju, izražena je spremnost sva tri željeznička operatera da se u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki preduslovi za uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja, nastave razgovori i aktivnosti na regionalnom povezivanju željezničkog putničkog saobraćaja, objavljeno je na „Fejsbuk“ stranici ŽRS-a.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija ŽRS-a Mladen Božić rekao je da je na sastanku sa druga dva operatera usaglašeno da trenutna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima sva tri željeznička operatera, stanje željezničke infrastrukture, kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još nisu dostigli neophodan nivo za uspostavljanje ove međunarodne linije.

„Detaljno smo sa kolegama iz `Željeznica FBiH` i `Hrvatskih željeznica` razmotrili sve tehničko-tehnološke preduslove, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za uspostavljanje međunarodne linije Sarajevo-Banjaluka-Zagreb“, izjavio je Božić.

Kada je riječ o putničkom, ali i teretnom saobraćaju, on je ukazao da je neophodna obnova željezničke infrastrukture, podizanje kvaliteta željezničkih usluga skraćenjem vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava koja bi mogla da apsorbuju obnovljenu infrastrukturu u budućem periodu.

Pomoćnik izvršnog direktora za prevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija od ključnog značaja za uvođenje međunarodnih željezničkih linija.

„Trenutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine kada su brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb na godišnjem nivou prevozili 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika“, naveo je Lujić.

On tvrdi da je računica jasna, da cijena karte plus broj prevezenih putnika ukazuje na ogromne troškove za željeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije.

BONUS VIDEO:

Objava ZAKLJUČAK TRI ŽELJEZNIČKA OPERATERA Linija Sarajevo-Banjaluka-Zagreb još nije ekonomski opravdana prenesena sa portala Aloonline.ba.