Vijesti

Zanatlije traže podizanje praga PDV-a na 150.000 KM

BANJALUKA – Predsjednici Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić i Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić potpisali su danas u Banjaluci inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojom se predviđa povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 150.000 KM.

FOTO: Srna

Račić je, nakon potisivanja inicijative, novinarima rekao da će ona biti ponuđena Privrednoj komori Republike Srpske, svim zainteresovanim u Srpskoj, kao i federalnoj Privrednoj i Obrtničkoj komori kako bi zajednički ta inicijativa bila upućena Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

On je istakao da u BiH postoji opšti konsenzus svih učesnika u privrednom i političkom sistemu da se poveća taj prag.

“Sadašnji sistem PDV-a je izvoz sive ekonomije, pošto dobar dio preduzetnika, koji ima namjeru da posluje ispod praga PDV-a, nije u situaciji da prijavi dva ili tri radnika i nabavi sve repromaterijale, sirovine i ostalo. Zato se pribjegava određenim aktivnostima koje su nekad i u suprotnosti sa zakonom”, naveo je Račić.

Arsićeva je navela da je granica od 50.000 KM velika prepreka u poslovanju svih privrednika koji posluju u formi samostalnih preduzetnika i da će, ako se nešto ne učini, doći do ulaska svih tih privrednika u sistem PDV-a, a što će dovesti do povećanja cijena za 17 odsto, što uz već postojeći nivo cijena nije dobra perspektiva za poslovanjem onih koji posluju u formi samostalnih privrednika.

“Želimo poslati poruku svim privrednicima u Srpskoj, kao i u cijeloj BiH, koliko je važno da svi zajedno nastupimo u ovoj inicijativi kako bi zajednički obezbijedili opstanak”, rekla je Arsićeva.

Ona je rekla da su povećane plate radnicima, da je došlo do enormnog rasta troškova poslovanja, tako da se promet užurbano povećava i da će svi oni kojim imaju dva zaposlena radnika u narednom peridu ući u sistem PDV-a i pitanje je da li će se samostalni preduzetnici moći da opstanu.

Objava Zanatlije traže podizanje praga PDV-a na 150.000 KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.