Vijesti

Zapadnom Balkanu šest milijardi evra, ali tek nakon reformi

TIRANA – Predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je da je u planu investicioni paket za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi evra, koji će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme neophodne za pristupanje EU.

FOTO: Pixabay

Fon der Lajenova je na konferenciji za novinare u Tirani, gdje se održava Samit Berlinskog procesa, poručila da će te reforme približiti zapadni Balkan EU, a da će region postati atraktivniji za investitore.

Investicioni paket se sastoji od dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima. Međutim, novac će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme. Dakle, to je uslovno. Odlično funkcioniše u EU i vjerujem da će funkcionisati na zapadnom Balkanu“, poručila je Fon der Lajenova.

Ona je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja zapadnog Balkana i EU i da je za članstvo potrebno sprovesti reforme.

Novi plan za ekonomski rast zapadnog Balkana ima potencijal da udvostruči vrijednost ekonomija zapadnog Balkana u ovoj deceniji“, rekla je Fon der Lajenova.

Ona je navela da se plan sastoji od četiri tačke – pristup zemalja zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU u ključnim oblastima, formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, sprovođenje reformi i povećanje investicija EU u zapadni Balkan ukoliko neophodne reforme budu sprovedene.

Zajedničko regionalno tržište zemalja zapadnog Balkana će povećati BDP regiona za 10 odsto“, rekla je Fon der Lajenova.

Srna

Objava Zapadnom Balkanu šest milijardi evra, ali tek nakon reformi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.