Vijesti

Zbog smrtonosne bakterije iz prodaje hitno povučen omiljeni suhomesnati proizvod!

Državni inspektorat RH obavijestio je u ponedjeljak potrošače o hitnom povlačenju prehrambenog proizvoda zbog utvrđene opasne bakterije.

Kako navode u saopštenju, riječ je o opozivu proizvoda Kulen 55 VP, LOT brojeva 90061995 i 90062876, s rokom upotrebe do 16. rujna ove godine.

Proizvod se povlači zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes i nije u skladu s uredbom Evropske komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač kulena je tvrtka Bermes d.o.o. iz Donje Pušće, navode u Državnom inspektoratu.

Infektolozi upozoravaju kako listeria često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava. Bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Zaraza listerijom zna dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti.

Liječi se specifičnim antibioticima

Stručnjaci, liječnici i znanstvenici, upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. Bez obzira na terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto, ističu hrvatski infektolozi.

Prema evidenciji portala Danica.hr, to je u proteklih 20-ak mjeseci već 11. slučaj utvrđene opasne bakterije u prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj. Uglavnom je bila riječ o filetima lososa, kajmaku, različitoj ribi (tuna i pastrva) te kobasicama (jeger i češnjovke), piše portal Danica.hr.

BONUS VIDEO:

Objava Zbog smrtonosne bakterije iz prodaje hitno povučen omiljeni suhomesnati proizvod! prenesena sa portala Aloonline.ba.