Vijesti

Zbog suše kineska jesenja žetva ‘pod ozbiljnom prijetnjom’

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kineska jesenja žetva “pod ozbiljnom je prijetnjom” od visokih temperatura i suše, upozorile su vlasti, tražeći akciju na zaštiti usjeva u suočavanju s najtoplijim ljetom otkako se mjere temperature u Kini.

Druga ekonomija svijeta pogođena je rekordnim temperaturama, poplavama i sušama tokom ovogodišnjeg ljeta – fenomenom za koji naučnici tvrde da je postao sve učestaliji i intenzivniji zbog klimatskih promjena.

Južna Kina zabilježila je svoj najduži period visokih temperatura i obilnih kiša otkako se registruju vremenski podaci od prije 60 godina, saopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

Četiri vladina odjela objavila su preporuku u utorak u kojoj se traži zaštita “svake vodne jedinice” kako bi se zaštitili usjevi.

– Rapidno širenje suše izazvano visokim temperaturama i štetama od vrućina stvorilo je ozbiljnu prijetnju jesenjoj žetvi – navodi se u saopćenju.

Kina proizvodi više od 95 posto riže, brašna i ječma koje konzumira, ali bi reducirana žetva mogla dovesti do povećane potražnje za uvoznim proizvodima u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, stvarajući dodatni pritisak na globalno snabdijevanje hranom, ionako ugroženo sukobom u Ukrajini, prenosi AFP.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -