Vijesti

Zlato raste pod pritiskom inflacije

BRISEL/PEKING – Vrijednost zlata je porasla kako je dolar pao, a izgledi za inflaciju zbog viših troškova energije nadmašili su očekivano povećanje kamata Evropske centralne banke.

FOTO: Pixabay

Zlatna poluga se stabilizira nakon što je zaustavila petomjesečni pad do augusta dok su prinosi američkog dolara i 10-godišnjih obveznica rasli, što je opteretilo beskamatni plemeniti metal. Zlato također nalazi podršku kao tradicionalna zaštita od cjenovnih pritisaka.

Centralne banke na globalnom nivou podižu stope kako bi se borile protiv inflacije, uz rastuća očekivanja da će Evropska centralna banka povećati kamatu za 75 baznih bodova u svojoj sljedećoj političkoj odluci u četvrtak. U međuvremenu, Narodna banka Kine (PBOC) krenula je u suprotnom smjeru, nedavno snizivši svoju ključnu kamatnu stopu za 10 baznih bodova.

U ponedjeljak je Kina rekla da je “od ključne važnosti” da zemlja usvoji politike podrške u ovom kvartalu dok se pokušava oporaviti od gubitaka povezanih s pandemijom. PBOC je također smanjio iznos depozita u stranoj valuti, koje banke moraju izdvojiti kao rezerve po drugi put ove godine u pokušaju da ojačaju juan nakon što je valuta pala na najniži nivo u dvije godine.

Evropski ministri u petak će raspravljati o posebnim mjerama za obuzdavanje rastućih troškova energije, od ograničenja cijena plina do obustave trgovanja energetskim derivatima, dok blok pokušava odgovoriti na sve dublju krizu. Zasebno, sirova nafta je porasla nakon što je OPEC+ pristao smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.

Promptno zlato poraslo je 0,6 posto na 1.719,90 dolara za uncu u 9:09 ujutro u Singapuru, nakon što je u ponedjeljak palo za 0,1 posto. Bloombergov dolar spot indeks pao je 0,3 posto, ali je ostao na rekordnom nivou. Srebro, platina i paladij također rastu.

Bloomberg Adria

Objava Zlato raste pod pritiskom inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.