Pozitivne pričeVijesti

Novi stanovi za 21 porodicu

Danas je u Tešnju održana svečanost povodom useljenja korisnika u objekat izgrađen u općini Tešanj u okviru projektaCEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ključeve porodicama uručili su, u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koordinator projekta Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II Edina Imamović, Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i Općinski načelnik Suad Huskić.

Ovim projektom ukinuto je naselje Vila i izgrađen je objekat za socijalno stanovanje sa 21 stambenom jedinicom, čime će se završiti priča o nekadašnjim izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima u Tešnju. Kroz Projekat CEB II i izgradnju objekta u Medakovo zbrinut će se 21 porodica, odnosno 67 članova domaćinstva, iz kategorije raseljene osobe.

Općina Tešanj je obezbijedila lokaciju, sve potrebne dozvole, priključke, nadzor nad izvođenjem radova i cjelokupnu koordinaciju, kao i nabavku peći za grijanje i elemenata za kuhinju i video nadzor. Objektom će upravljati Centar za socijalni rad.

Tokom 1992. godine kroz općinu Tešanj je prošlo oko 30 000 izbjeglica iz susjednih općina Teslić i Doboj, ali i Prnjavora, Modriče, Srebrenice. Na području općine Tešanj formirana su dva izbjeglička naselja. Vlastitim sredstvima Općina Tešanj je 2010. godine uspjela zbrinuti ljude i ukloniti kolektivno naselje u Rosuljama. Završetkom ovog objekta, završava se jedna teška priča o osobama koje su bile raseljene i smještene u ostatku izbjegličkog naselja Vila. Sretan sam da smo došli do ovoga. Općina Tešanj je bila podrška u ovom projektu i sufinansirala aktivnosti, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ukupna vrijednost projekta u općini Tešanj iznosila je 1.511.000 KM, od čega je 1.261.000 KM sredstva osigurano iz kredita Razvojne Banke Vijeća Europe i 270.000 KM sredstva koja je osigurala Općina Tešanj. Novoizgrađenu zgradu čini 21 stambena jedinica (2 stana prilagođena za invalide). Stanovi su različite kvadrature u skladu sa brojem članova domaćinstva. Ukupna površina objekta je 1.460 m2

Kada je u pitanju ZDK imamo završen projekat u Maglaju i Zenici, a evo završili smo i ovaj u Tešnju. Pored ovih, imat ćemo još jedan projekat u Zenici, koji će biti i najveći u ZDK. Za te potrebe Vlada FBiH se kreditno zadužila i uloženo je nešto više od osam miliona bez PDV-a. Ovih dana bit će useljena 21 porodica. Ranije smo u Maglaju uselili 15 porodica, u Zenici uradili zgradu sa 62 stana i ostaje još jedna zgrada sa 69 stanova, rekao je Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić

Projekat CEB II – Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja se realizira na području Bosne i Hercegovine za čiju realizaciju su osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 % na području Federacije Bosne i Hercegovine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -