Tehnologija

Unicredit banka Banjaluka se žali na kriptovalutnu presudu od 256 miliona KM

BANJALUKA – “Unicredit banka” Banjaluka će se žaliti na presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci prema kojoj firmi “Bitminer Factory” moraju da plate 256 miliona maraka odštete zbog propusta koji je doveo do propasti projekta za proizvodnju kriptovaluta.

Foto: EPA

Ovo su za CAPITAL potvrdili pravni zastupnici banke, advokati dr Milica i Jovan Čizmović, koji kažu kako se presuda može osporavati iz nekoliko osnova.

Prema njihovoj ocjeni dosuđeni iznosi, po različitim osnovima, nisu dokazani, a iznos od 238 miliona maraka na ime naknade štete je obračunat na temelju pretpostavke vještaka ekonomske struke, ne egzaktno i na bazi iskustva, jer takvo iskustvo vještak nema jer je riječ o prvom takvom projektu u BiH.

Vještak je pretpostavio da se u realizaciji projekta za tri mjeseca, poslije isteka trajanja projekta, mogao ostvariti promet od 86 miliona dolara, a da je zanemario činjenicu da je za više od tri mjeseca trajanja projekta ostvaren promet od samo 1.103.349,58 evra.

Kada se to ima u vidu, pretpostavka o takvoj realizaciji ne da je oboriva već je i apsurdna”, kaže Jovan Čizmović.

On dodaje da su presudom uračunate i vrijednosti fiktivnih narudžbi tokena, za koje nije izvršena naplata protivvrijednosti niti isporuka po narudžbi.

Stava smo da je izjavljivanje žalbe opravdano, pa tako i da će žalba biti usvojena, da će prvostepena presuda u dosuđujućem dijelu biti preinačena i odbijen tužbeni zahtjev u cjelosti, ili da će biti ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje”, zaključio je Čizmović.

U Advokatskoj kancelariji “Sajić” koja je zastupala “Bitminer Factory” kažu kako ne isključuju mogućnost da i oni podnesu žalbu s obzirom da je odštetni zahtjev bio 420 miliona KM, ali da će o tome zauzeti stav naredne sedmice.

Ključna stvar u ovom slučaju je da banka nije opravdala otkazivanje ugovora o otvaranju računa. Sud je ovde stao u zaštitu tehnologije koja se smatra najboljom za dobijanje apsolutne pravne sigurnosti i sa tog aspekta je presuda revolucionarna”, kaže za advokat Aleksandar Sajić.

Podsjećamo, najveći kriptovalutni spor u Evropi okončan je u posljednjim danima prošle godine, nakon što je trajao nešto manje od dvije i po godine.

Preduzeće iz Gradiške je imalo plan da preko obnovljivih izvora energije proizvodi struju koja bi se dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi dio išao u elektroenergetsku mrežu.

Za to su im trebali investitori koje su privukli tako što su emitovali digitalne tokene u zamjenu za novac koji se prikupljao preko računa koji je otvoren u “Unicredit banka” u Banjaluci.

Međutim, tek što krenule stizati uplate, banka je odlučila da ih vrati, pravdajući se kako ne može poslovati sa preduzećima koja se bave kriptovalutama, o čemu je prvi pisao CAPITAL u ovom tekstu prošle godine.

Kako je cijeli projekat bio zasnovan i uvezan preko Blockchain tehnologije, vremena i prostora za otvaranje novih računa nije bilo, pa je tako projekat već na startu osuđen na propast.

Sud u presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a, navodi kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa klijentima koji se bave kriptovalutama.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Unicredit banka Banjaluka se žali na kriptovalutnu presudu od 256 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.