Vijesti

30.000 KOKA DOBIJA NOVI DOM Od devastirane farme iz Donjeg Žabara do milionske investicije

Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka na domaćem tržištu naći će se već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara.

– Kod takvog načina uzgoja koka ima prostor gdje boravi, gnijezdo gdje nosi jaja, ali i veliki slobodan prostor za kretanje unutar farme. Ovo je humaniji način držanja u odnosnu na kavez – rekao je Miličić.

Naglasio je kako je plan za početak da usele koke u jednu farmu, dok preostale četiri planiraju sukcesivno puniti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Namjera je da do kraja iduće godine ili polovine 2024. godine svih pet objekata budu u punoj funkciji. Ukupna vrijednost investicije je oko pet miliona maraka – kazao je Miličić, dodajući da investiciju realizuju iz kredita i dijelom vlastitih sredstava.

On je istakao da je plan da novi proizvod bude prepoznatljiv na tržištu po nazivu “koka posavka” s obzirom na to da je ova kompanija smještena u Posavini.

Proširenje proizvodnje, dodao je Miličić, podrazumijeva i nekoliko novih radnih mjesta.

Miličić koji je i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH ističe da su domaći proizvođači usljed krize u veoma nezavidnom položaju i da su jaja u BiH najjeftinija.

– Cijene svih ulaznih komponenti rastu svakodnevno. U Hrvatskoj su jaja skuplja sigurno za 40 odsto, a u Srbiji i do 15 odsto nego kod nas, a proizvodnja u BiH je definitivno skuplja nego tamo – rekao je Miličić.

Poručio je da će domaći proizvođači izdržati i da će biti dovoljno jaja za domaće tržište, iako se Evropa već sada susreće sa ozbiljnim nestašicama.

Izvoz

Firma “Agreks” jedina u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u Evropsku uniju, međutim, izvoz je za sada zaustavljen.

– Zbog svih nedaća i opterećenja koja preživljavaju proizvođači konzumnih jaja, nema slobodnih količina koje bismo izvozili – kaže Miličić.

BONUS VIDEO:

Objava 30.000 KOKA DOBIJA NOVI DOM Od devastirane farme iz Donjeg Žabara do milionske investicije prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -