Vijesti

Amerika dostigla limit javnog duga, prijeti joj bankrot u junu

SARAJEVO – Američka vlada u četvrtak je dosegla limit zaduživanja od 31,4 biliona dolara, usljed neslaganja između Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca i demokrata predsjednika Džoa Bajdena oko podizanja limita, što bi moglo dovesti do fiskalne krize za nekoliko mjeseci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ministrica finansija Dženet Jelen obavijestila je čelnike Kongresa, uključujući predsjednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija, da je njeno ministarstvo počelo koristiti vanredne mjere upravljanja gotovinom koje bi mogle odgoditi bankrot do 5. juna.

Republikanci, sa nedavno osvojenom većinom u Predstavničkom domu, imaju za cilj da iskoriste vrijeme dok se ne iscrpe vanredne mjere Ministarstva finansija kako bi dobili smanjenje potrošnje od Bidena i Senata predvođenog demokratama.

Predstavnici privatnih korporacija i najmanje jedna agencija za kreditni rejting upozorili su da bi dugotrajni sukob mogao potresti tržišta i poremetiti ionako poljuljanu globalnu ekonomiju.

Jelen je upozorila da je datum u junu podložan “značajnoj neizvjesnosti” zbog izazova u predviđanju državnih isplata i prihoda u budućim mjesecima.

S poštovanjem pozivam Kongres da djeluje brzo kako bi zaštitio punu vjeru i kredit Sjedinjenih Država“, rekla je Jelen čelnicima Kongresa u pismu u četvrtak.

Ali nije bilo znakova da su republikanci ili demokrate voljni popustiti, javlja Reuters.    Fena

Objava Amerika dostigla limit javnog duga, prijeti joj bankrot u junu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -