Vijesti

Gugl otpušta 12 hiljada ljudi

Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina „za drugačiju realnost od ove s kojom se danas suočavamo“, napisao je u dopisu zaposlenima izvršni direktor Alfabeta Sundar Pičai.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

„U potpunosti sam odgovoran za odluke koje su nas dovele u aktuelnu situaciju“, dodao je Pičai. Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su informaciju o otkazu dobili radnici u SAD-u.

Majkrosofta planira podijeliti 10.000 otkaza

U drugim zemljama proces će duže trajati zbog zakona o radu, dodali su. Guglova objava nadovezala se na ovonedeljnu informaciju Majkrosofta da planira da otpusti 10.000 radnika.

Kupci nastoje „optimizirati“ digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satja Nadela, najavivši okretanje „strateškim područjima“, uključujući, vjerojatno, i veštačku inteligenciju.

Otkazi i u Fejsbuku i Amazonu

I Amazon je u srijedu počeo dijeliti otkaze, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenih. Meta, krovna firma Fejsbuka, planira ih otpustiti 11.000, a Sejslfors 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine, kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Čalendžer, Gray & Christmas.

„Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-koma“, rekao je Andrju Čalendžer, viši potpredsjednik te firme, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

BONUS VIDEO:

Objava Gugl otpušta 12 hiljada ljudi prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -