Vijesti

ASA Bolnica najavljuje povratak brojnih medicinskih stručnjaka u BiH

ASA Bolnica u Sarajevu ima za cilj okupiti vrhunske stručnjake iz različitih oblasti kako bi osigurala najviši nivo kvaliteta i sigurnosti u pružanju zdravstvenih usluga svojim budućim pacijentima.

Prof. dr. Rasim Jusufović, direktor projekta uspostavljanja ASA Bolnice, ističe rastući broj stručnjaka koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu i pridružuju se timu ASA Bolnice. Njihov dolazak donosi stručnost, znanje i iskustvo, čime se osigurava prenos najboljih praksi.

“Sretni smo i vrlo počašćeni da je buduća ASA Bolnica poželjno mjesto povratka naših medicinskih stručnjaka iz dijaspore. Bilježimo veliki interes za naše usluge i brojne pozive iz inostranstva, vjerujemo da je to jasan signal budućeg povratka i drugih sugrađana, koji u kontekstu povratka u svoju domovinu često ističu da je osigurana kvalitetna, sigurna i dostupna zdravstvena usluga jedan od najvažnijih faktora za povratak”, dodao je Jusufović.

Posebnu pažnju u ASA Bolnici naglašavaju razvoju tri ključna centra izvrsnosti: “Centar za majku i dijete”, “Kvalitet i sigurnost”, te “Minimalno invazivne i interventno radiološke procedure u multidisciplinarnim timovima”.

“Kadar mnogih odjeljenja, pored već etabliranih stručnjaka iz našeg zdravstvenog sistema, će biti upotpunjen sa našim stručnjacima iz inostranstva, spomenut ćemo ovdje ‘Centar za majku i dijete’ u kojem nam se uskoro pridružuju stručnjaci koji će svoju bogatu karijeru u punom angažmanu nastaviti u ASA Bolnici: Doc. dr. Azur Tulumović, ginekolog, Mr. sci. dr. Dario Đukić, pedijatar sa subspecijalizacijom dječije kardiologije koji se vraćaju iz Saudijske Arabije, Dr. Mufid Burgić, plastični hirurg sa dugogodišnjim iskustvom u Bahreinu”, navode iz ASA Bolnice.

Kao povremeni konsultanti “Centra za majku i dijete” ističu Dr. med. sci. Nežlu Šehović Durić, specijalistu psihijatra za djecu i adolescente, sa dugogodišnjim ekspertskim stažom u Norveškoj, doc. dr. Amra Adrović Yildiz, specijalista pedijatrijske reumatologije, koja radi u Turskoj i dr. Adisu Kuršumović koja je specijalista opšte medicine, neurohirurgije, intenzivne medicine, radiologije, ali i neuroradiologije I trenutno je angažirana u Njemačkoj kao šef Intervencionalnog neurovaskularnog centra Klinike Schwarzwald-Baar Villingen-Schwenningen.

Veliki broj specijalnosti je vrlo deficitaran u BiH, te dolazak naših stručnjaka iz inostranstva donosi neprocjenjiv benefit za naše buduće pacijente koji su takve zdravstvene usluge nerijetko tražili u inostranstvu.

Kliničko upravljanje bolnicom preuzima Međunarodni Medicinski Univerzitet Beč na čelu sa renomiranim stručnjakom, dr. Rolandom Fasolom, koji će obnašati funkciju medicinskog direktora u ASA Bolnici.

Doc. dr. Fasol je specijalizirani akademski opšti i kardiovaskularni hirurg s bogatim iskustvom u razvoju, upravljanju i organizaciji specijaliziranih visokotehnoloških bolnica širom svijeta, fokusiranih na izgradnju medicinskih timova, uspostavljanje funkcionalnih kliničkih usluga, digitalizaciju i primjenu najviših standarda kliničkog upravljanja. Među mnogim međunardonim projektima, spomenut ćemo njegov prethodni projekat u Kini, gdje je uspješno pokrenuo bolnicu sa kapacitetom preko hiljadu kreveta u saradnji sa Univerzitetom u Los Angelesu, što svjedoči o njegovom profesionalnom integritetu i iskustvu u uspostavljanju i upravljanju bolničkim sistemima.

“U ASA bolnici i ASA Institutu za istraživanje, razvoj i inovacije, s nestrpljenjem očekujemo razvoj timskog okruženja i interdisciplinarne suradnje, stvarajući motivirajuću atmosferu. Također, s velikim oduševljenjem iščekujemo razvoj zajedničkih naučnih istraživačkih projekata koji će potaknuti kontinuirani i profesionalni razvoj te razmjenu ideja među našim zdravstvenim i drugim ekspertima”, dodao je Jusufović.

Poručuju da je stremljenje duboko utemeljeno u misiji, viziji i “genetskom kodu” Hastor Fondacije.

“Fondacija predstavlja neiscrpan izvor mladih i talentiranih ljudi kojima želimo pružiti najbolje uslove za profesionalni razvoj i specijalizacije. Jedan od naših sljedećih ciljeva je da ASA Bolnica u najkraćem mogućem roku ispuni uslove i stekne status univerzitetske bolnice. Ujedinjeni u cilju postizanja vrhunskih rezultata i primjeni inovativnih pristupa, nastojimo ostvariti najviše standarde kvalitete i sigurnosti u našem radu. S velikim povjerenjem u stručnost i predanost našeg tima, uvjereni smo da ćemo s vodstvom dr. Fasola ostvariti velike uspjehe u pružanju vrhunske zdravstvene usluge u ASA Bolnici”, zaključio je Jusufović.(Pressmedia)