Vijesti

“Autoputevi” tužili Stankovićev “Integral” zbog štete na autoputu

BANJALUKA – “Autoputevi Republike Srpske” tužili su “Integral inženjering” iz Laktaša u vlasništvu biznismena Slobodana Stankovića zbog duga od 300.000 maraka, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Agencije

Dug oko čijeg plaćanja se dvije strane ne mogu dogovoriti datira od izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška, gdje je javno preduzeće bilo investitor, a Stanković izvođač radova.

Kako nam je rečeno iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci, za vrijeme radova u nekoliko navrata je građanima načinjena materijalna šteta.

Oni su zbog toga tužili “Autoputeve” koji su im isplaćivali odštetu, a “Autoputevi” su od “Integrala” tražili da im to nadoknadi, što ovi nisu učinili pa je došlo do spora.

Tužilac ističe da je tuženi to odbio učiniti iako i naručilac i izvođač radova solidarno odgovaraju za štetu koju pričine trećem licu”, kažu u sudu.

Dodaju da “Integral” osporava tužbu i u svom odgovoru tvrdi da ih “Autoputevi” nisu ni obavještavali o tome da isplaćuju odštetu ljudima. Takođe, smatraju da je neophodno prvo utvrditi njihov udio u šteti.

 Inače, juče je trebalo biti održano pripremno ročište, gdje su pravni zastupnici dva preduzeća kazali da još uvijek traje pokušaj mirnog rješenja spora, pa je zakazano novo za početak decembra.

U “Autoputevima” kažu da je riječ o regresnom postupku koji je uobičajena praksa.

Uobičajeno je da kod izgradnje ovakvih kapitalnih infrastrukturnih objekata kakav je mreža autoputeva kroz Republiku Srpsku dolazi do naknadnih postupaka protiv investitora, odnosno, u ovom slučaju ‘Autoputeva’. Postupak regresne naplate od izvođača je takođe uobičajena praksa, u skladu sa zaključenim ugovorima i ovaj postupak nije ništa neobično u tom smislu”, ocjenjuju oni.

Inače, “Integral” i njegovi partneri su za izgradnju puta Banjaluka-Gradiška dobili 100 miliona evra.

CAPITAL: D.T. 

Objava “Autoputevi” tužili Stankovićev “Integral” zbog štete na autoputu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.