Vijesti

BAREL „CRNOG ZLATA“ PREKO 100 DOLARA Na svjetskom tržištu porasle cijene nafte zbog zabrinutosti oko ponude

Na svjetskom tržištu cijene nafte porasle su zbog povećane zabrinutosti u pogledu ponude energenata na tržištu.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 98,22 dolara po barelu nakon porasta cijene nafte.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 101,88 dolara po barelu poslije rasta cijene za 1,69 posto.

Smanjene isporuke

Sve veća zabrinutost u pogledu ponude energenata na globalnim tržištima izazvala je porast cijena nafte.

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je juče da je turbinski motor Siemens na kompresorskoj stanici Portovaya, koji se koristi za Sjeverni tok, jedan od gasovoda kojim se ruski gas dostavlja u Evropu preko Njemačke, zaustavljen iz tehničkih razloga zbog čega će količina prirodnog gasa koja se otprema kroz gasovod biti smanjena.

Gazprom je 15. juna smanjio isporuke prirodnog gasa preko Sjevernog toka za 60 posto, uz obrazloženje da Siemensova turbina nije vraćena u Rusiju nakon održavanja u Kanadi.

Povećana zabrinutost

Ovaj razvoj događaja povećao je zabrinutost da bi industrijska proizvodnja u Evropi mogla biti poremećena tokom zimskih mjeseci zbog nedostatka prirodnog gasa.

Stručnjaci smatraju da su visoke cijene prirodnog gasa, izazvane ruskim smanjenjem isporuke gasa, dovele do zabrinutosti da bi se potražnja mogla prebaciti na naftu u Evropi te dodatno podstaći nedostatak ponude.

Objava BAREL „CRNOG ZLATA“ PREKO 100 DOLARA Na svjetskom tržištu porasle cijene nafte zbog zabrinutosti oko ponude prenesena sa portala Aloonline.ba.