Vijesti

BIZNIS VIJESTI: U BIH SU U TREĆEM KVARTALU OTKUPLJENE ŽITARICE U VRIJEDNOSTI 14,56 MILIONA KM

[ad_1]

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju liste korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Odlukom se utvrđuje lista korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima za period od 1. 8. 2020. godine do 31. 7. 2021. godine i iznosom dodijeljenih sredstava po Uredbi o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije bolesti COVID-19. Ukupna sredstva za realizaciju ove odluke utvrđena su u budžetu FBiH, pri Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu skoro 60 miliona kM i dodjeljuju se za 24.766 korisnika. Ovom uredbom podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Ključ za raspodjelu sredstava je posječan broj radnika u periodu 12 mjeseci, a maksimalan iznos pomoći po jednom subjektu je 30.000 KM. Isplata sredstava bit će obavljena u januaru 2022. godine.

U BiH su u trećem kvartalu otkupljene žitarice u vrijednosti 14,56 miliona KM, što je povećanje za 33,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Vrijednost otkupa povrća u trećem tromjesečju iznosila je 11,94 miliona KM i veća je za 17 posto u odnosu na isti period lani, objavila je Agencija za statistiku BiH. U trećem kvartalu vrijednost otkupa voća iznosila je blizu 23,15 miliona KM i veća je za 47,9 posto u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Kineska firma “Mirisan” u Derventi namjerava da u narednoj godini, pored postojećih stotinjak, zaposli još 100 radnika, izjavio je direktor Erik Liu nakon što je razgovarao s gradonačelnikom Miloradom Simićem. Kompanija je pogon u Derventi otvorila ove godine, a proizvodnja je bazirana na proizvode od memorijske pjene koji su našli tržište u SAD-u. U novembru je ostvarila izvoz u iznosu 8,5 miliona maraka. Liu je objasnio da su osnovni proizvod madraci, izrada memorijskih pjena i dušeka. Gradonačelnik je rekao da će poslovanje ove kompanije doprinijeti privredi Dervente koja već ostvaruje 300 miliona KM izvoza.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba