Vijesti

Bjelašnica i Igman dobijaju nove sadržaje

Podsjetimo, na Bjelašnici se uređuju staze, vrši se njihovo proširenje, drenaža sisteme, kao i humusiranje i zatravljenje kako bi se smanjila količina kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema ovog lokaliteta.

Radovi se odvijaju i na ambijentalnom uređenju, na instaliranju dodatnih sistema osnježavanja i osvjetljavanja novih dijelove staza, čime će se povećati kapaciteti noćnog skijanja na Bjelašnici.

U završnoj je fazi izgradnja automatske garaže za šestosjednu zičaru, pri kraju je i opremanje modernim javnim toaletima koji prethodnih sezona nisu bili na raspolaganju posjetiteljima.

– Bjelašnica i Igman neosporno nude uslove za mnogobrojne zimske aktivnosti, a naš zajednički cilj je da ove planine obogatimo i dodatnim sadržajima koji će se posjetiocima nuditi tokom ljetne sezone. Mogućnosti su velike i raznovrsne i vjerujemo da ćemo uspjeti iskorisiti ove potencijale – zajednička je ocjena ministra Mijatovića i direktora Mehića.

Trenutno se radi i na projektu uređenja prostora oko akumulacionih jezera, kako bi ona u toku ljetne sezone postala ugodna turistička atrakcija, a u toku zime bi se akumulirana voda iz jezera nastavila koristiti za osnježavanje staza.

Na šestosjed su postavljeni nosači za bicikla, u planu je i uspostava Alpine caoastera. Sve ovo i još mnogobrojni drugi projekti će doprinijeti da OC Bjelašnica i Igman naredne godine postavi rekorde posjećenosti.

– Bila je ovo prilika da se još jednom naglasi da KJP ‘ZOI ‘84 ulaže ogromne napore u implementaciju dogovorenih projekata. Vjerujem da će istrajati u tome i da će svaka sljedeća sezona biti bolja od prethodne – poručio je ministar Mijatović, koji je iskazao svoju podršku mladoj ekipi ovog preduzeća koja ulaže veliku energiju i zalaganje kako bi Bjelašnica i Igman vratili olimpijski sjaj.

– Na tom putu imaju potpunu podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – poručio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović, piše Biznisinfo.

(Haber.ba)