Vijesti

Bogati Ukrajinac, vlasnik Perutnine Ptuj, ulaže 300 mil eura u megaprojekt u Hrvatskoj

Projekt o kojem je prva informacija objavljena prije 10 mjeseci odlično napreduje i u toku su ishođenje potrebne dokumentacije i zatvaranje finansijske konstrukcije.

– Kao vlasnik Grupe Perutnina Ptuj i PIPO Čakovec, zainteresiran sam za novi projekt moje tvrtke MHP u Hrvatskoj, koji će otvoriti 1500 novih radnih mjesta. Realizirat će se na potresom pogođenom području Banovine, za koju je to od velikog značaja. U potpunosti smo posvećeni projektu, i već radimo na izradi zemljišnih studija, izradi projektne dokumentacije potrebne za dobivanje okolišne i građevinske dozvole. Glavni razlog zašto smo se konačno odlučili za Hrvatsku i, tačnije za Banovinu, bio je profesionalan i ambiciozan pristup hrvatske Vlade, te posebno lični doprinos hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. I naravno, nismo mogli zanemariti činjenicu da je Hrvatska stala uz Ukrajinu i njen narod, kao veliki prijatelj tijekom ruske invazije. Uspjeh projekta te veličine uvelike se oslanja na dobar odnos između Vlade i preduzeća, i vjerujemo da smo u Hrvatskoj pronašli savršeno mjesto, kazao je Kosiuk za Jutarnji list.

Jutarnji list prvi objavlio je da je ddosad definirano pet miliona kvadratnih metara zemljišta na kojem će se projekt realizirati te je određeno gdje će biti smješteni koji objekti.

Zemljište je u najvećoj mjeri u vlasništvu države, a 50 posto njega je građevinsko, što je uvelike ubrzalo realizaciju. Ukupno će biti izgrađeno oko 100 peradarnika na ukupno sedam farmi. Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarnika bit će 25 miliona pilića. Uz to, izgradit će se i tvornica stočne hrane, koja će, prema tvrdnji Tugomira Majdaka, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, biti jedna od najvećih regionalnih tvornica stočne hrane. Također, izgradit će se i klaonica, valionica pilića te prostor za preradu.

Majdak predviđa kako bi se sva potrebna dokumentacija mogla ishoditi za devet mjeseci te bi izgradnja objekata trebala početi 2024. godine. Početak proizvodnje očekuje se 2026. godine.

(Haber.ba)