Vijesti

BOSANAC RADI ČUDA: Nizozemska slavi njegove inovacije, otpad pretvorio u unosan biznis

Bosanac Damir Perkić proizvodi prve u svijetu Bio-boce od korištenog biljnog ulja Damir je vizionar koji je kompaniju pokrenuo sa samo 27 godina 2017. godine. Rođen u Bosni, sa 6 godina je sa porodicom doselio u Holandiju. Uvijek je sanjao da bude preduzetnik, piše “Ljudski.ba“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Danas njegova kompanija BEO Bottle proizvodi stotine hiljada biorazgradivih boca od korištenog biljnog ulja i reciklirajućih boca, od zaostalia materijala od šećerne trske.

Najnoviji Damirov plan u borbi protiv kulture jednokratne upotrebe je proizvodnja šolje za kafu od ulja za prženje, BEO šolja.

To je prva šolja za kafu za višekratnu upotrebu na svijetu napravljena od jestivog ulja. Damir vidi prilike sada kada fenomen čaša za jednokratnu upotrebu izumire. U Nizozemskoj se baca više od 3 milijarde plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu svake godine, 12 miliona dnevno. Od 2024. jednokratne šolje i pribor za jelo više neće biti dozvoljeni u uredima, u ugostiteljstvu i na festivalima.

Damir je prepoznao dodatnu priliku! Čaše su izrađene od polipropilena na biobazi (PP), koji se stoga proizvodi od korištenih biljnih masti i ulja, poput ulja za prženje. Nema mirisa. I traju doživotno. Velika prednost je što sirovina nije posebno proizvedena. Već postoji stalna zaliha jestivog ulja, ulja koje bi inače bilo spaljeno.

Krajnji cilj je razvoj giga fabrika bioplastike.Treba napomenuti da je Damir veliki prijatelj Bosnia & Herzegovina Futures Foundation? Predsjednik ove fondacije Edhem Čustović poslao je poruku Damiru.

-Čestitamo Damire, želimo ti sve najbolje, da BEO Bottle postane globalna senzacija.Damirov rad možete pratiti pratiti putem stranice BEO bottle. Boca je odličan i jedinstven poklon, ali usput pomaže u očuvanju okoliša, piše “Ljudski.ba”.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -