Vijesti

Brnabić: Srbija je treći investitor u BiH

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Mostaru da je Srbija treći najveći investitor u BiH, a da je BiH peti izvozni partner Srbiji.

“Zbog toga je nama prisustvu na Mostaru jako važno da nastavimo da razvijamo bilateralne političke veze sa BiH zato što je nama u najvišem interesu da sačuvamo regionalnu stabilnost”, rekla je Brnabić i istakla da je to jedini način da i Srbija nastavi da raste i da privlači investicije.

Ona je naglasila da su Srbija i BiH u protekloj godini dostigle nivo robne razmjene od 2,34 milijarde evra, što je 34 odsto više nego 2020.

“Naša ekonomska saradnja, privredna i robna razmjena sa BiH svake godine je sve veća i u posljednjih 10 godina se više nego udvostručila”, rekla je novinarima Brnabić koja je danas prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Ona je istakla da je ovo peti put da delegacija Srbije i srpski privrednici učestvuju na ovom sajmu.

Govoreći o sastanku sa Srbima u Mostaru, Brnabićeva je navela da je sa predstavnicima srpskih udruženja u Mostaru i Srpske pravoslavne crkve razgovarano o projektima koje Srbija treba i može da podrži.

“Razgovarali smo o projektima koje treba i možemo da podržimo, osnivanju srpsku kuće u Mostaru, završetku Saborne crkve, kao i izgradnji makar jednog vrtića za srpsku djecu i još nekim stvarima koje možemo da uredimo privredno kako bi podigli zapošljavanje i obezbijedili bolji kvalitet života Srbima u Mostaru i ovom dijelu Hercegovine”, rekla je Brnabić i podsjetila da je i prije otprilike šest mjeseci imala sastanak sa ovdašnjim Srbima kada je posjetila Mostar, Nevesinje i Prebilovce.

Osvrćući se na održane izbore u Srbiji, ona je navela da imala juče sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o izbornim rezultatima koje su analizirali sa timom iz SNS-a.

Ona je zahvalila građanima koji su masovno izašli na izbore i dali podršku kandidatu SNS-a Aleksandru Vučiću za novog predsjednika Srbije, istakavši da je to bila naubjedljivija pobjeda do sada.

“Kao i što smo obećali, nastavili smo 4. aprila ka tom cilju da do 2026. godine nivo prosječna plate bude 1.000 evra i prosečne penzije od 500 eura”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su se tokom sastanka više bavili time šta dalje da se uradi za Srbiju u ovom trenutku.

“Moramo da se fokusiramo na krizu koja je pred nama i da obezbijedimo stabilan i kontinuiran rast i razvoj, da nastavimo sa otvaranjem radnih mjesta i sa rastom plata i penzija”, rekla je Brnabić.

Govoreći o formiranju nove vlade Srbije, ona je navela da razgovori o tome tek predstoje.

(NN)