Vijesti

SVEČANO OTVOREN SAJAM PRIVREDE U MOSTARU: NOVI ZAKONI MORAJU BITI I NOVI POTICAJ

[ad_1]

Svečanoj ceremoniji otvaranja u Paviljonu jedan prisustvovalo je više stotina posjetilaca, a prisutnima su se obratili direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te gosti – premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, koji je Sajam proglasio otvorenim. Mađarska je, inače, ove godine zemlja partner Sajma, piše Anadolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjak je u obraćanju najavila brojne podsajamske manifestacije, mnoštvo poslovnih konferencija, naučnih skupova te okruglih stolova.

  • Počašćeni smo što je Mađarska, naša prijateljska zemlja, partner Sajma ove godine. To je potvrda da se naša saradnja razvijala od samih početaka, ali i da smo radili kvalitetno – poručila je Bošnjak.

Radost zbog ponovne organizacije Sajma nije krio ni prvi čovjek Mostara Mario Kordić. On je podsjetio da je za organizaciju i ovog puta bio potreban veliki trud, posebno zahvalivši Mađarskoj, koja je partner Sajma.

  • Duboko sam uvjeren da će partnerstvo značiti i veću povezanost i više koristi u budućoj saradnji. Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva – rekao je Kordić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Fadil Novalić kazao je da povratak Sajma simbolizira i povratak bh. ekonomije na grane na kojim je bila prije pandemije.

  • Realni BDP koji smo ostvarili u Federaciji BiH je sedam i po posto i najbolji je u posljednjih dvadeset godina. Otad je Vlada FBiH poduzela mjere koje su imale uticaj na oporavak, vrativši radna mjesta i pomičući ekonomiju na najviši nivo u historiji. I tu ne mislimo stati. Postoji veliki optimizam, više od 90 posto investicija kod nas čine domaći investitori i nikada dosad nismo imali veliki izvoz kao danas. Novi zakoni moraju biti i novi poticaj i donijeti desetine hiljada radnih mjesta – naveo je Novalić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija Sajam smatra izuzetno važnim za državu i region.

  • I ove godine Mostarski sajam okupio je najznačajnije predstavnike privrednog i političkog života. Za sve nas to je izuzetno zadovoljstvo. Niko od nas kada smo posljednji put bili na ovom mjestu nije mogao pretpostaviti da ćemo se okupiti tek tri godine kasnije. Prebrodili smo jednu od najvećih kriza od Drugog svjetskog rata koja je stvorila velike pritiske i izazove i značajno se odrazila na ekonomiju. Iz svega je potrebno izvući pouke, jer neki kažu da je svaka kriza ujedno i nova šansa – rekao je Tegeltija.

Delegacije su nakon obraćanja krenule u obilazak izložbenog prostora, a uskoro će prisustvovati otvaranju Nacionalnog štanda Mađarske, na kojem će se uskoro degustirati nacionalna mađarska jela. Potom je planirano obraćanje medijima.

Više od polovine izlagača je iz Bosne i Hercegovine, a tu su i štandovi izlagača iz Turske, Austrije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Izraela. Pored izložbenog dijela, do kraja Sajma u planu je i bogat konferencijski i kulturno-zabavni program.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija i Bosna i Hercegovina zajedno mogu doprinijeti boljem življenju u regionu.

  • Svaka nestabilnost direktno se odražava na sve nas. Drago mi je što sam ovdje i što možemo razgovarati o daljoj ekonomskoj saradnji. Ono što je posebno važno je da se robna razmjena Srbije i Bosne i Hercegovine udvostručila i da je karakteriše rast. Na trećem smo mjestu po visini direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Veoma je važno ulagati i u infrastrukturu, pa smo se opredijelili za gradnju autoputa koji će spojiti Sarajevo i Beograd iz dva pravca, a nedavno smo otvorili i još jedan granični prijelaz – kazala je Brnabić.

Mostarski sajam ima veliku važnost i prema mišljenju premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. I on je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Mađarska zemlja partner Sajma u Mostaru.

  • To jasno artikulira signale kada je riječ o Bosni i Hercegovini i evropskim institucijama. Ovo je vrijeme u kojem smo svi u fazi oporavka. Evropska unija dala je šansu ekonomijama država članica da na najbrži način dođu do nivoa od prije pandemije i ojačaju privrede – poručio je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da je posebno počašćen što je Mađarska zemlja partner, te da ova zemlja ima razumijevanje za zemlje Zapadnog Balkana. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti kandidatski status u Evropskoj uniji te Sajam proglasio otvorenim, javlja Anadolija.



Hayat.ba