Vijesti

CBBiH očekuje značajno usporavanje inflacije

SARAJEVO – U Centralnoj banci BiH (CBBiH) očekuju da će godišnja inflacija značajno usporiti do kraja godine, te nastavak slabljenja inflatornih pritiska i u prvom kvartalu 2024. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

“Nešto niža trenutno procijenjena stopa ukupne inflacije za 2023. godinu (6,1 posto), u odnosu na objavljene sa jesenjim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija (6,3 posto), u znatnoj mjeri je posljedica nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja inflacije u odnosu na prethodne mjesece”, ističu iz CBBiH.

Prema procjenama CBBiH, ukupna inflacija bi mogla iznositi 2,1 posto, a temeljna inflacija 4,6 posto u posljednjem kvartalu ove godine. Preliminarna procjena ukupne inflacije za prvi kvartal 2024. godine iznosi dva posto, a temeljne inflacije 4,4 posto.

Iz CBBiH navode da se očekivanja u pogledu ekonomske aktivnosti nisu značajno promijenila od septembarskog kruga brzih procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Godišnja stopa rasta realnog BDP-a za treći kvartal korigovana je naviše za 0,6 procentnih poena na 1,5 posto, djelimično zbog korekcije službenih historijskih podataka. Naša preliminarna procjena jačine ekonomske aktivnosti u posljednjem kvartalu iznosi 1,4 posto na godišnjem nivou”, napominju iz CBBiH.

Prema srednjoročnoj projekciji makroekonomskog modela u BiH iz novembra, kako su dodali, očekivani rast realnog BDP-a u 2023. godini iznosi 1,6 posto, što je veoma usklađeno sa sadašnjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti.

Objava CBBiH očekuje značajno usporavanje inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -