Vijesti

Loša vijest za sve koji rade od kuće

S obzirom na to da se ovo tržište jako brzo mijenja, prognoze mogu da budu prilično nezahvalne, no većina stručnjaka slaže se kako su prvi na udaru neki ponavljajući poslovi poput unosa podataka, pozivnih centara, poslova u ljudskim resursima, računovodstvu i slično.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

O uticaju vještačke inteligencije na ovo tržište za Business Insider govorio je profesor sa Stanforda Nicholas Bloom koji posebno proučava rad od kuće. Prema njemu, upravo su osobe koje rade u potpunosti udaljeno, tj. uopšte ne moraju biti u kancelarijama najugroženije, odnosno postoji najveća vjerovatnoća da će ih AI zamijeniti, a to se pogotovo odnosi na ljude koji rade udaljene ponavljajuće poslove, piše Business Insider.

Osobe koje rade hibridno ili potpuno iz kancelarije, mogu biti mirnije što se tiče uticaja AI na njihovo radno mjesto, iako je jasno kako nema nikakve garancije da jednom vještačka inteligencija neće njihov posao obavljati bolje od njih. Uloge koje vještačka inteligencija sigurno neće zamijeniti, barem ne tako skoro, su one u kojima se zahtjeva određena interakcija s ljudima, objasnio je Bloom. Ako vaše radno mjesto tako zahtijeva održavanje sastanaka sa zaposlenima, upravljanje ili mentorisanje zaposlenih pa bilo to samo jednom mjesečno, dobra je šansa da vam vještačka inteligencija ipak neće uzeti posao, smatra ovaj stručnjak za tržište rada.

On kaže kako u SAD-u i sjevernoevropskim državama 60 odsto zaposlenih nema opciju udaljenog rada, dok 30 odsto njih može raditi hibridno. Ostalih deset odsto ima mogućnost potpuno udaljenog rada. Za hibridne zaposlene AI ne predstavlja trenutnu opasnost te se Bloom poziva na neka istraživanja koja pokazuju da AI neće stvoriti više poslova nego će ih zamijeniti, prenosi Zimo.

Nedugo nakon što je predstavljen ChatGPT, neka su predviđanja govorila kako bi vještačka inteligencija mogla uticati na čak 300 miliona poslova globalno, no s vremenom su ta očekivanja ipak smanjenja pa tako prema jednom istraživanju iz septembra ove godine Amerikanci mogu da očekuju da će AI do 2030. zamijeniti 2,4 miliona poslova, a uticaće na još 11 miliona, prensosi RTCG.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -