Vijesti

Cijene nafte blago porasle nakon sedam sedmica pada

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 0,9 odsto, na 76,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 71,43 dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prvi rast cijena nakon sedam sedmica pada zahvaljuje se nadi trgovaca da će u idućoj godini potražnja za naftom porasti, s obzirom da je, čini se, ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici američke centralne banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, s obzirom da inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, i procijenili da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

To najvjerojatnije znači da će, uprkos oštrom povećanju kamata u više od godinu i po dana, najveće svjetske privrede izbjeći recesiju. A to, ipak, znači stabilizaciju potražnje za naftom.

Zbog niže cijene i mogućeg jačanja potražnje u SAD-u, svjetska potrošnja nafte porast će u 2024. za 1,1 milion barela dnevno, oko 130.000 više nego što se prije očekivalo, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), navodi SEEbiz, prenosi Fena.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -