Vijesti

Cijene nafte opale za pet posto tokom ove sedmice

Cijene nafte dodatno su opale tokom turbulentnog dana na berzama pod uticajem straha od globalne recesje i pada potražnje za ovim energentom, naročito u Kini, što je nadvladalo podršku cijenama iz zemalja koje čine grupu OPEK plus.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Barel brent nafte pojeftinio je za 1,49 dolara i sada košta 93,08 dolara, a barel sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama košta 87,47 dolara nakon pojeftinjenja za 1,64 dolara.

Cijena je tokom dana oscilovala između pojeftinjenja i poskupenja, ali je sedmica za trgovce završena sa oko pet odsto manjom cijenom nego prije sedam dana.

Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, bori se protiv novih žarišta Kovida-19 poslije sedmodnevnog praznika. Broj zaraženih je mali prema globalnim standardima, ali ova zemlja vodi politiku nulte tolerancije prema virusu, što se nepovoljno odražava na ekonomske aktivnosti i potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju juče je umanjila prognoziranu potražnju za naftom u ovoj godini i upozorila na mogućnost globalne recesije, piše Srna.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -