Vijesti

Cijene nafte pale zbog poruke Saudijske Arabije

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 78 centi nego na prekjučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86.87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 85.13 dolara.

U ponedjeljak cijene su snažno poskočile zbog bojazni da bi sukob između Izraela i Hamasa mogao eskalirati i proširiti se na druge zemlje na Bliskom istoku. Prekjučer je uzlazni trend zaustavila Saudijska Arabija objavom da radi s regionalnim i međunarodnim partnerima na sprječavanju eskalacije. Rijad je ponovio i da podupire nastojanja da se tržišta nafte stabiliziraju.

U nedjelju Saudijska Arabija, Bahrain, Irak, Kuvajt, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati naglasili su da su spremni “dobrovoljno prilagoditi proizvodnju nafte, pojedinačno i kolektivno”, i poduzeti dodatne mjere, u svakom trenutku, kako bi poduprli stabilnost tržišta.

Vodeći proizvođači trenutno smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili potražnji i podržali cijene.

“Cijene su prekjučer pale i u Londonu i na američkom tržištu, jer je zasad otklonjena prijetnja naglog i neočekivanog prekida u opskrbi”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku podigla bi cijene nafte na 100 dolara, domeće Magid Shenouda iz trgovačke kuće Mercurije. Rusija i Saudijska Arabija sastale su se jučer u Moskvi, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je kontinuiranu koordinaciju Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika kako bi situacija na tržištima nafte bila “predvidiva”.

Putin je ujedno pozvao domaće proizvođače da im prioritet bude opskrba ruskog tržišta.

Moskva je prošle sedmice ukinula zabranu izvoza dizela cjevovodima preko morskih luka. Zabrana izvoza benzina ostaje na snazi. Investitori će pozorno proučiti i zapisnik s septembarske sjednice američke centralne banke Fed u potrazi za naznakama o kretanju kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je u srijedu da i dalje očekuje tek postupno usporavanje privrede, uprkos bojaznima koje je raspirila situacija u Izraelu.

OPEC je odvojeno saopćio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 79 centi, na 90.78 dolara, pišu Vijesti.ba.

(Haber.ba)