Vijesti

Dobit “Ljubije” završila u budžetu Srpske

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske uzela je iz Akcijskog fonda Republike Srpske novac koji je uplaćen po osnovu dividende iz Rudnika željezne rude Ljubija”, saznaje portal CAPITAL.

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, koja upravlja Akcijskim fondom, prebacila je 9,7 miliona maraka u republički budžet.

Odluka o tranferu novca je usvojena na sjednici prošlog četvrtka, a na snazi je od ove sedmice.

Opciju da po svom nahođenju uzima novac iz akcijskog fonda Vlada je sebi napravila prije devet godina kada je to zakonski regulisala.

Prema članu 8. Zakona o akcijskom fondu Republike Srpske Vlada može donijeti odluku da se dio sredstava koji se odnosi na novčane prilive iz prihode fonda uplati u budžet Srpske, što je u ovom slučaju i učinila.

Akcijski fond u svom portfelju Fond ima akcije i udjele, kao i državni kapital u brojnim preduzećima.

On upravlja hartijama od vrijednosti sa ciljem očuvanja vrijednosti kapitala ali i sa ciljem unapređenja efikasnosti rada finansijskih institucija.

Sredstva Fonda mogu se ulagati u hartije od vrijednosti BiH, Republike Srpske, Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Fonda stanovanja Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj te korporativne obveznice i akcije emitenata iz RS.

Skupština akcionara Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor usvojila je ljetos odluku o raspodjeli privremene dobiti i dividende za ovu godinu od 15 miliona maraka.

Najveći dio dividende pripao je Akcijskom fondu koji u “Ljubiji” ima 65 odsto akcija.

CAPITAL: D. T.

Objava Dobit “Ljubije” završila u budžetu Srpske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.