Vijesti

Duplo više radnika iz Republike Srpske radi u Federaciji BiH nego obrnuto

Iz Porezne uprave Federacije BiH dobili smo uvid u službenu evidenciju, prema kojoj je u BiH broj zaposlenih koji rade u Federaciji BiH, a imaju prebivalište u Republici Srpskoj na dan 31.12.2022. godine bio 8.106. Dakle u FBiH ukupno radi 1,5% radnika koji adresu prebivališta imaju u RS.

Prema zvaničonj evidenciji ukupan broj lica registrovanih u Jedinstvenom sistemu Poreske uprave Republike Srpske registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koji rade u Republici Srpskoj, a imaju boravište u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 26.01.2023. godine iznosi 4.299.

Dakle prema ovim brojkama u Federaciji BiH radnika iz Republike Srpske ima za 3.807 više nego radnika u RS-u iz FBiH. U procentualnom izračunu to iznosi oko 40%, što znači da skoro duplo više radnika iz RS dolazi da radi u FBiH, nego što radnika iz FBiH ide u RS.

Iako zvanični podaci pokazuju jedno, realnost je sasvim drugačija. Procjenjuje se da je broj neprijavljenih radnika drastično, u najmanju ruku duplo veći u odnosu na broj prijavljenih radnika. Tako se da zaključiti da je i ovaj broj radnika u FBiH koji dolaze iz RS-a samo simboličan, te da je u stvarnosti on mnogo veći.

Inače, posljednji poznati podaci pokazuju da je u BiH u novembru 2022. godine bilo ukupno zaposlenih 846.912 radnika, od čega u FBiH 540.421, u RS 288.853, te u Brčko Distriktu 17.638 radnika. U Bosni i Hercegovini je prema ovim zvaničnim podacima zapsolen svaki četvrti čovjek.

Podaci o broju zaposlenih u BiH dobivaju se putem statističkih istraživanja i iz administrativnih izvora. Ukupan broj zaposlenih u BiH je podatak agregiran na temelju prikupljenih i obrađenih podataka iz Federacije BiH, Republike Srpske i podružnice Agencije za statistiku BiH u Brčko distriktu BiH.

klix/press(Pressmedia)