Vijesti

Džindić: Pitanje gasa riješiti na odgovoran način, a ne press konferencijom

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić pozvao je ministra za komunalne poslove i infrastrukturu Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića na radni sastanak u Vladu Federacije BiH u ponedjeljak, 10. januara, kako bi zajednički riješili problematiku snabdijevanja gasom.

Kako je naveo u pozivu, cijeni njihove napore da se pronađe rješenje kojim bi se smanjio udar na korisnike zbog povećanja cijena gasa, ali je Kantonalnu vladu obavijestio da se Vlada FBiH još od početka 2021. godine kontinuirano bavi ovim pitanjem te su poduzete brojne akcije kako bi se u potpunosti amortizirao udar povećanja cijena gasa koji se dešavao tokom cijele 2021. godine.

– Također, izražavamo potpunu spremnost za sagledavanje svih eventualnih rezervi kada je u pitanju formiranje cijene gasa do krajnjih potrošača što obuhvata sagledavanje troškova, marži kao i organizacionih i kadrovskih optimuma i kantonalnih preduzeća – naveo je Džindić u dopisu.

Mišljenja je da je ovo zadatak koji je potrebno interno i odgovorno izvršiti, a ne činiti to putem konferencija za medije te je pozvao ministra Hadžiahmetovića na sastanak u ponedjeljak dođe s odgovarajućim podacima, ali i da se sastanku po potrebi pridruže i njegovi saradnici.

Predstavnici Vlade KS pozvali su ranije Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da ih do utorka naredne sedmice obavijeste na koji način planiraju učestvovati u subvenciji cijene plina, budući da je u posljednjih nekoliko mjeseci cijena porasla za 37,8 posto.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -