Vijesti

KUTLE OBRAZLOŽIO DA LI ĆE DOĆI DO RASTA kamatnih stopa u ovoj godini

Jasno je da bi prema rastu inflacije, a pogotovo očekivanju još većeg rasta u ovoj godini to bilo teoretski očekivano. Kažem teoretski jer po ekonomskim kriterijima bi to bilo normalno – očekivano. Situacija sa kamatama u EU je takva da, bez obzira na inflaciju, do sredine 2023. Evropska centralna banka neće dirati kamate, a i ako bi ih nakon toga podizala to bi bilo postepeno u promilima – naveo je Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ne može se razvijati zdrava konkurencija

Dodao je da je, nažalost, potražnja za kreditima je dosta manja od ponude tako da banke u BiH ne mogu ni razmišljati o povećanju kamata. Kutle je precizirao da su u BiH kamate na sve kredite, osim na minus po tekućem računu, manje od tržišno očekivanih, što dugoročno nije dobro.

– Nije dobro jer se na taj način ne može razvijati zdrava konkurencija i tako potreban rast. One kratkoročno, i kod nas kao i u EU, pomaže slabima a dugoročno uništavaju zdrave – smatra Kutle.

Avaz.ba

Realno ne bi dovelo do pozitivnog pomaka

Istakao je da nije realno očekivati ni značajnije smanjenje kamatnih stopa, niti bi to dovelo do bilo kakvog pozitivnog pomaka.

– Iluzija je da je visina kamata bilo kakav problem u BiH i ko se ne može razvijati sa ovakvom kamatom on ima problem sa kvalitetom proizvoda, a ne sa cijenom kapitala – dodao je Kutle.

Potcrtao je da je, nažalost po sve nas i budućnost ove zemlje, potražnja za kreditima na nivou koja ne obećava brzi rast i razvoj. Zašto je to tako zahtijevalo bi dublju analizu, ali je jasno da se situacija neće brzo promijeniti na bolje – tvrdi Kutle.

Objava KUTLE OBRAZLOŽIO DA LI ĆE DOĆI DO RASTA kamatnih stopa u ovoj godini prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -