Vijesti

EU bilježi rekordan spoljnotrgovinski deficit

BRISEL – Izvoz Evropske unije je u avgustu, u odnosu na isti period prošle godine, povećan za 24,2 posto – na 207,1 milijardi evra, dok je uvoz povećan za 56,4 posto – na 271,8 milijardi evra.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Trgovinski deficit u EU-u i evrozoni porastao je na najviši nivo ikada zabilježen otkako Eurostat prikuplja podatke (EPA)

Evropska unija je u avgustu zabilježila rekordan spoljnotrgovinski deficit koji je dostigao 64,7 milijardi evra, javlja Anadolija.

Evropski statistički ured (Eurostat) objavio je najnovije podatke o međunarodnoj trgovini EU-a i evrozone.

Trgovinski deficit eurozone je u augustu iznosio 51 milijardu eura.

Prema ovim podacima, trgovinski deficit u EU-u i eurozoni porastao je na najviši nivo ikada zabilježen otkako Eurostat prikuplja podatke.

U pomenutom periodu države koje su najviše uvozile iz zemalja EU-a su Sjedinjene Američke Države sa 41,3 milijarde evra, Velika Britanija sa 26 milijardi evra, Kina 19 milijardi evra, Švicarska 14,1 milijardi evra i Turska sa osam milijardi evra.

Države koje najviše izvoze u zemlje EU-a su Kina sa 57,6 milijardi evra, SAD sa 32,2 milijarde evra, Velika Britanija 21,1 milijardi evra, Norveška 19,1 milijardi evra, Rusija 15,2 milijarde evra, Švicarska sa 11 milijardi evra i Turska sa 7,8 milijardi evra.

Spoljnotrgovinski deficit EU-a i evrozone uglavnom je uzrokovan naglim povećanjem cijene uvoznih energenata. Agencije

Objava EU bilježi rekordan spoljnotrgovinski deficit prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -