Vijesti

Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena

FRANKFURT – Evropska centralna banka odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za novih 25 baznih poena. Tako je praktično krenula putem američkih Federalnih rezervi koje su juče takođe donijele odluku da podignu kamate za 0,25 odsto.

FOTO: Pixaby

„Nastavlja se smanjivanje inflacije, ali i dalje se očekuje da će ona predugo ostati preterano visoka. Upravni savijet odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva procenta“, navodi se u saopštenju ECB.

Današnje povećanje kamatnih stopa zasniva se na procjeni Upravnog saveta u pogledu inflatornih izgleda, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike.

Kretanja u periodu poslije posljednjeg sastanka potvrđuju očekivanje da će inflacija do kraja godine nastaviti da se smanjuje, ali će duži period ostati viša od ciljanog nivoa. Iako postoje naznake smanjivanja određenih mjera inflacije, bazna inflacija i dalje je, uopšteno gledajući, visoka. Nastavlja se snažan prenos prethodnih povećanja kamatnih stopa: uslovi finansiranja ponovo su pooštreni i sve nepovoljnije utiču na potražnju, koja je važan činilac u vraćanju inflacije na ciljani nivo“, saopšteno je.

Nakon današnjeg povećanja kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4,25 odsto, 4,50 i 3,75 odsto respektivno, od 2. avgusta, saopštila je ECB.

Budućim odlukama Upravni savjet određivaće nivoe ključnih kamatnih stopa ECB koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Pri određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja zaoštravanja Savet će nastaviti da primjenjuje pristup koji se zasniva na podacima.

Naime, njegove odluke o kamatnim stopama i dalje će zavisiti od procene inflatornih izgleda na osnovu novih privrednih i finansijskih podataka, kao i dinamike bazne inflacije i jačine transmisije monetarne politike, ističe se u saopštenju ECB. Biznis.rs

Objava Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.