Vijesti

Evrozona bilježi prvi trgovinski suficit u posljednjih 17 mjeseci

BRISEL – Trgovinski bilans evrozone je u februaru ostvario suficit od 4,6 milijardi evra (pet milijardi dolara), i to je označilo napuštanje teritorije deficita po prvi put za godinu i po dana, saopštila je statistička služba Evropske unije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

„Evrozona je zabilježila, prvi put od septembra 2021, suficit od 4,6 milijardi evra u robnoj razmjeni sa ostatkom svijeta u februaru 2023. godine, u poređenju sa deficitom od 9,4 milijarde evra u februaru 2022. godine“, naveo je Eurostat.

Izvoz robe evrozone u ostatak svijeta porastao je u februaru za 7,6 odsto na godišnjem nivou na 232,7 milijardi evra, dok je uvoz porastao za 1,1 procenat na 228,1 milijardu evra.

Trgovina unutar evrozone iznosila je 224,4 milijarde evra u februaru, što je osam odsto više nego godinu dana ranije, prenela je Anadolu Agency.

Evropska unija je ostvarila je trgovinski suficit prvi put od juna 2021. godine, dostigavši 4,8 milijardi evra u februaru.

Prva procjena za izvoz robe van EU iznosila je 207,7 milijardi evra, što je osam procenata više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je uvoz iz ostatka svijeta iznosio 202,9 milijardi evra, što je pad od 2,8 odsto. Biznis.rs

 

Objava Evrozona bilježi prvi trgovinski suficit u posljednjih 17 mjeseci prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -