Vijesti

FAO: CIJENE HRANE U MAJU PALE, DRUGI MJESEC ZAREDOM

[ad_1]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FAO indeks cijena hrane je u maju 2022. u prosjeku iznosio 157,4 poena, što je 0,6 posto manje u odnosu na april. Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena potrošačke korpe prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, ipak je ostao 22,8 posto – viši nego u maju 2021.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, predvođen cijenama pšenice, koje su bile više za 5,6 posto u odnosu na april i 56,2 posto u odnosu na odgovarajuću vrijednost godinu dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodne cijene pšenice, koje su u prosjeku samo 11 posto ispod rekordnog maksimuma postignutog u martu 2008. godine, porasle su kao odgovor na zabranu izvoza koju je objavila Indija i zabrinutost oko usjeva u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene izglede za proizvodnju u Ukrajini zbog rata.

Međunarodne cijene riže su također porasle u cijelosti, dok su cijene žitarica pale za 2,1 posto, pri čemu su cijene kukuruza pale za još više u skladu s blago poboljšanim uslovima usjeva u Sjedinjenim Američkim Državama, sezonskim zalihama u Argentini i očekivanim početkom brazilske žetve kukuruza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 3,5 posto u odnosu na april, dok je i dalje značajno viši od nivoa iz prethodne godine. Cijene palminog, suncokretovog, sojinog i ulja repice su pale, dijelom zbog ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza palminog ulja iz Indonezije i usporene globalne potražnje za uvozom soje i ulja repice s obzirom na povećane troškove posljednjih mjeseci.

– Ograničenja izvoza stvaraju neizvjesnost na tržištu i mogu rezultirati skokovima cijena i povećanom volatilnošću cijena, smanjenje cijena uljarica pokazuje koliko je važno kada se barijere uklone i omogući da izvoz teče nesmetano rekao je glavni ekonomist FAO-a Máximo Torero Cullen.



Hayat.ba