Vijesti

Finansijski skandal u Hrvatskoj: Šefovi HNB trgovali hartijama banaka

ZAGREB – Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali hartijama od vrednosti (HoV) banaka.

Foto: Agencije

Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u poslednjih 20 godina hartijama od vrijednosti banaka, objavio je portal Index.hr, dodajući da je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u posljednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

“Riječ je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom delu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje”, piše u tekstu.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvještaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposleni HNB-a, kako se objašnjava, u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju HoV tih istih banaka o kojima imaju povlašćene informacije.

U tekstu se naglašava da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim hartijama od vrijednosti banaka, i postavlja pitanje ‘zašto to onda rade u HNB-u?’, i to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati sa kaznenim djelom trgovanja povlašćenim informacijama.

Napominje se takođe da čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposleni ne bi trebalo da trguju hartijama od vrijednosti banaka koje nadziru.

Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB-a su rekli da je prema Zakonu o HNB zabranjeno trgovanje akcijama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im, na primjer, nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.

Dodali su dalje, da će i to zabraniti od marta ove godine, prenosi Index.

Portal ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja HoV banaka, a kada su ih suočili s konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima hartija kojima su trgovali, dobili su odgovor da će ‘na bazi podataka koje smo im dostavili napraviti dodatne analize’.

Ante Samodol, bivši šef Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), rekao je u razgovoru za Index da je u cijeloj stvari najtužnije insistiranje HNB-a na razlikovanju obveznica i akcija – kao da kupci i akcija i obveznica ne očekuju prinos i kao da kod kupovine obveznica nema sukoba interesa.

On je izrazio sumnju povodom moguće istrage zbog osnovane sumnje za kazneno delo trgovanja povlašćenim informacijama i manipulacije tržištem kapitala. Tanjug

Objava Finansijski skandal u Hrvatskoj: Šefovi HNB trgovali hartijama banaka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.