Vijesti

Novi šef Bundesbanke: ECB da dejstvuje zbog rasta inflacije

FRANKFURT – Novi šef njemačke centralne banke Joakim Nagel upozorio je danas na visoku inflaciju u svom inauguralnom govoru, naznačivši da će nastaviti borbu svog prethodnika protiv izdašne monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Tanjug

Inflacija u evrozoni je porasla u decembru na rekordnih pet posto međugodišnje, a ECB taj rast pripisuje cijenama energije i tvrdi da će se inflacija vratiti ispod ciljane stope od dva posto do kraja godine čak i bez pooštravanja monetarne politike, prenosi Rojters.

Nagel je u obraćanju osporio narativ ECB-a, ocjenjujući da nedavni uspon inflacije nije samo privremen i upozorivši da bi rast cijena mogao da se nastaviti i da bude još veći od očekivanog.

„Istina je da se visoke stope inflacije mogu pripisati posebnim faktorima koji prolaze automatski. Ali, ne u potpunosti. Smatram da postoji opasnost da inflacija ostane visoka u dužem periodu nego što se predviđalo. Zbog ukupne neizvjesnosti, jedno je jasno: ako stabilnost cijena to zahtijeva, Upravni savjet ECB mora da djeluje i da prilagodi svoju monetarnu politiku“, rekao je novi šef Bundesbanke.

Nagel je apostrofirao nastavak politike koju je vodio bivši predsjednik Bundesbanke Jens Vajdman, koji je dao ostavku prije isteka svog drugog petogodišnjeg mandata nakon što se gotovo jednu deceniju neuspješno borio protiv ultra lake monetarne politike ECB, i upozorio da inflacija najviše šteti najsiromašnijim građanima.

„Narod Njemačke s pravom očekuje da Bundesbanka bude glasni zagovornik kulture stabilnosti. Uvjeravam vas: tako će i ostati“, rekao je on.

Na ceremoniji se obratila i predsednica ECB Kristin Lagard poručivši da građani evrozone koji su zabrinuti zbog rasta cijena treba da vjeruju da će ECB stabilizovati inflaciju. Tanjug

Objava Novi šef Bundesbanke: ECB da dejstvuje zbog rasta inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -