Vijesti

Firme u stečaju najveći poreski dužnici u Srpskoj

BANJALUKA – Nakon što su zdravstvenim ustanovama odobreni reprogrami, najveći dužnici u Srpskoj trenutno su firme u stečaju, kod kojih su šanse za bilo kakvu naplatu minimalne ili nikakve.

Foto: Pixabay

Prema posljednjem spisku Poreske uprave RS među deset najvećih dužnika čak osam je firmi koje su u stečaju, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da je naplata duga od firmi u stečaju izuzetno mala i da se kreće od deset do 20 odsto.

Najveći poreski dužnik u RS trenutno je Fabrika cijevi „Unis“ iz Dervente sa 16,2 miliona KM, a slijede „Dobojputevi“ takođe u stečaju sa 11,7 miliona maraka.

Na trećem mjestu je „Nova forma“ Doboj sa 9,1 milion KM, koja nije u stečaju, dok je na četvrtom “Neimarstvo” u stečaju iz Trebinja sa 7,6 miliona KM.

“Budućnost” iz Šamca je sa 6,3 miliona KM na petom mjestu liste najvećih dužnika, a slijede “Farmland” u stečaju iz Nove Topole sa 5,8 miliona KM, „Unigrad” takođe u stečaju sa 5,6 miliona KM, “Mehaniкa” u stečaju sa pet miliona KM.

Listu deset najvećih poreskih dužnika zatvaraju Rudnik olova i cinka “SASE” u stečaju sa pet miliona KM i Fabrika motora specijalne namjene u stečaju sa 4,8 miliona KM.

Podsjećamo, među najvećim poreskim dužnicima u Srpskoj bile su zdravstvene ustanove na čelu sa Univerzitetskim kliničkim centrom, međutim, rješenjem Ministarstva finansija RS polovinom prošlog mjeseca odobren je reprogram dugovanja za ukupno 41 zdravstvenu ustanovu.

najveći poreski dužnici

Foto: Capital.ba

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za CAPITAL da bi firme u stečaju morale da budu na posebnoj listi na kojoj će se jasno definisati da su to sporna potraživanja jer taj dug u cijelosti nije moguće naplatiti.

„U nekom momentu ta potraživanja će se očigledno morati otpisivati tako da je knjigovodstveno neispravno držati u evidenciji potraživanja koja se ne mogu naplatiti. Time se dobijaju podaci koji nisu realni jer veći dio duga od firmi u stečaju sigurno neće biti naplaćen“, kaže Pavlović.

Govoreći o dugu zdravstvenih ustanova koji Vlada konstantno reprogramira ili otpisuje, Pavlović kaže da je potrebno definisati na koji način treba urediti zdravstveni sistem po osnovu obaveza plaćanja doprinosa.

„Reprogram očigledno nije dobar sistem, jer se on odobrava, a zatim ga zdravstvene ustanove ne poštuju. Ne možete vi da ne plaćate doprinose, a da s druge strane gradite garažu od 35 miliona KM. Mora se napraviti presjek i vidjeti zašto zdravstveni sistem konstantno dolazi u problem“, smatra Pavlović.

CAPITAL: M. Ljubojević

Objava Firme u stečaju najveći poreski dužnici u Srpskoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.