Vijesti

Mađarska, Rumunija, Slovačka i Bugarska rekle NE Ukrajini

On je u video-snimku objavljenom na „Fejsbuku“ naveo da će se nova zabrana odnositi na širi niz ukrajinskih proizvoda nego što je to slučaj sa trenutnim mjerama.

„Dogovorili smo se sa mojim rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegom da ukoliko ne bude odluke o produžetku postojećeg moratorijuma iz Brisela, onda ćemo pojedinačno preduzeti mjere na državnom nivou“, rekao je Nađi.

Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov izjavio je pred sastanak Vlade Bugarske za bugarsku državnu novinsku agenciju da bi „bilo poželjno ukidanje zabrane, jer bi to smanjilo cijene osnovnih prehrambenih namirnica“.

„Da budemo jasni – nastavak uvoza iz Ukrajine smanjiće cijene osnovnih prehrambenih namirnica, kao i inflaciju, što će pomoći ljudima sa malim platama, a uvećati prihode u budžetu od uvoza i izvoza“, rekao je Denkov.

Bugarski paralmentarni komitet usvojio je juče odluku za Bugarsku da se ukine zabrana uvoza određenih proizvoda iz Ukrajine poslije 15. septembra. Konačnu odluku o tome donijeće Parlament Bugarske na plenarnoj sjednici.

Ukrajina je postala potpuno zavisna od alternativnih ruta u EU kada se radi o izvozu žitarica, što je dovelo do veće konkurencije za farmere u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj i do većeg izvoza iz Ukrajine na njihova tržišta.

BONUS VIDEO:

Objava Mađarska, Rumunija, Slovačka i Bugarska rekle NE Ukrajini prenesena sa portala Aloonline.ba.