Vijesti

Francuski naftni div TotalEnergies povlači se iz Mijanmara zbog kršenja ljudskih prava

Francuski naftni div TotalEnergies objavio je u petakda će se povući iz Mijanmara zbog “pogoršanja” kršenja ljudskih prava otkako je vojska te zemlje preuzela vlast u državnom udaru u februaru prošle godine.

– Situacija po pitanju ljudskih prava i općenito vladavine prava, koja se stalno pogoršava u Mijanmaru navela nas je da ponovo procijenimo situaciju i zaključimo da TotalEnergies nije u mogućnosti da daje dovoljno pozitivan doprinos u zemlji – saopćili su iz te kompanije, javlja AFP.

Total će se povući iz svog plinskog polja Yadana u Andamanskom moru, koje opskrbljuje električnom energijom lokalno burmansko i tajlandsko stanovništvo, najkasnije šest mjeseci nakon isteka ugovornog perioda.

Kompanija je saopćila da nije identifikovala nikakva sredstva za sankcionisanje vojne hunte bez izbjegavanja zaustavljanja proizvodnje plina i posljedičnog plaćanja Mijanmarskoj kompaniji za naftu i plin (MOGE) pod kontrolom vojske.

Oko 30 posto plina proizvedenog u Yadani prodaje se MOGE-u za domaću upotrebu, osiguravajući oko polovine opskrbe električnom energijom najvećeg grada Yangona.

Međunarodni diplomatski pritisak i sankcije sve su češće protiv mijanmarske vojne hunte otkako je prošlogodišnjim pučem svrgnuta civilna čelnica Aung San Suu Kyi.

Biznis.ba / FENA