Vijesti

Krajina osiguranje dokapitalizovano sa 2,9 miliona KM

BANJALUKA – „Krajina osiguranje“ dokapitalizovano je sa 2,9 miliona maraka današnjom prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, a za sada nije poznato ko je kupac akcija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Javnom ponudom putem berze emitovano je 7.000.000 redovnih akcija nominalne vrijednosti jedna KM po akciji.

Početna cijena redovnih akcija bila je 0,42 KM, i po toj cijeni je i prodata cjelokupna emisija u vrijednosti od 2.940.000 KM.

“Na današnjem trgovanju ostvaren je promet od 2.965.586 KM, kroz četiri transakcije. U javnoj ponudi akcija Krajina osiguranje Banja Luka – javna ponuda akcija danas je upisano 7.000.000 akcija u vrijednosti od 2.940.000 KM”, saopšteno je iz Banjalučke berze.

Podsjećamo, poziv za upis i uplatu treće emisije redovnih (običnih) akcija „Krajina osiguranja“ javnom ponudom objavljen je 8. novembra, a upis i uplata počela je 16. novembra. Javna ponuda prekinuta je 30. decembra, dan pred istek roka zbog izmjene i dopune jedinstvenog prospekta, a nastavljena je danas o čemu smo pisali u tekstu „Krajina osiguranje“ posljednjeg dana emisije traži kupca za akcije.

Iako su postojeći akcionari – vlasnici akcija imali pravo preče kupovine akcija, u određenom roku, do kraja novembra, to nisu iskoristili.

CAPITAL je u više navrata pisao o problemima u “Krajina osiguranju”, da nema pokrivene tehničke rezerve i da mu čak prijeti oduzimanje dozvole.

Većinski paket akcija društva „Krajina osiguranje“ za 6,9 miliona KM krajem 2015. godine kupili su Naveen Aggarwal i Gupta Neete, a umjesto poboljšanja poslovanja, društvo je zapalo u još veće probleme.

Naime, novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je već nekoliko godina zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

„Krajina osiguranje“ je prvih šest mjeseci ove godine završilo sa gubitkom od 609.251 KM, a akumulirani gubitak društva dostigao je 9,4 miliona maraka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Objava Krajina osiguranje dokapitalizovano sa 2,9 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -