Vijesti

Glavna banka Srpske godinu i po bez direktora

BANJALUKA – Glavna banka Republike Srpske Centralne banke BiH (CBBiH) bez direktora je već više od godinu i po dana, a za sada se uopšte ne razmišlja o novom imenovanju.

FOTO: Capital.ba

U ovom momentu se ne razmatra imenovanje direktora Glavne banke Republike Srpske”, kazali su u izjavi za CAPITAL u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Na pitanje  da li imaju u vidu određena imena kandidata koji bi se mogli naći na čelu Glavne banke Srpske, u Centralnoj banci odgovoraju da će po zakonu i svojim internim propisima vršiti imenovanja te pravovremeno i transparentno informisati javnost i medije o izvršenom imenovanju.

Važno je podsjetiti da su u CBBiH izjavili još u septembru 2021. godine da je u toku te godine neophodno imenovati direktora, ali to se do dana današnjeg  još nije desilo.

Imenovanje direktora Glavne banke Srpske „na dugom štapu“

Podsjećanja radi, Upravni odbor Centralne banke BiH je u avgustu pretprošle godine saopštio da se samoimenovao i produžio sebi mandate pozivajući se na Zakon o upravi BiH.

Pri tome te zakonske odredbe, na koje su se pozvali, nisu važile za viceguvernerku Milicu Lakić kojoj je istog dana zaključena radna knjižica u CBBiH zbog isteka mandata, a tada je razriješena i direktorica Glavne banke Srpske Dijana Grahovac.

Prema podacima koje smo tada dobili od CBBiH, Glavna banka Srpske imala je četrdesetak zaposlenih i jednu osobu u obezbjeđenju, ali su od  dana otkada je Grahovčeva razriješena, bez direktora.

Planom ljudskih resursa za 2021. godinu planirano je popunjavanje radnog mjesta direktora GBRS CBBiH, a zbog sporazumnog prestanka radnog odnosa jednom službeniku koji je, na vlastiti zahtjev, otišao kod drugog poslodavca, potrebna je popuna i tog upražnjenog radnog mjesta“, istakli su tada u CBBiH, ali ova finansijska institucija u Banjaluci do danas nije dobila prvog čovjeka.

Kada govorimo o Upravnom odboru Centralne banke BiH predsjedavajući odbora i guverner CBBiH je Senad Softić, članovi odbora su Radomir Božić, Šerif Isović, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

Ernedina Bajrović je viceguvernerka, Željko Marić i Marko Vidaković su viceguverneri dok su Edis Kovačević i Tomislav Ivanković zamjenici glavnog internog revizora.

CAPITAL: Bojana Ninković

Objava Glavna banka Srpske godinu i po bez direktora prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.