Vijesti

Godišnja inflacija u RS dostigla 15,4 odsto

BANJALUKA – Inflacija u Republici Srpskoj nastavila je da raste u julu ove godine u odnosu na isti period lani i to više nego što rastu prosječne plate, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Pixabay

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u u julu ove godine više su za 15,4 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U odnosu na prethodni mjesec, cijene su više za 0,9 odsto.

Prevoz

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najviše je u godinu dana poskupio prevoz (34,4 odsto) zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila (53,7 odsto).

Nakon prevoza najviši rast imale su cijene hrane i bezalkoholnih pića ( 24,7 odsto), zbog poskupljenja ulja i masnoća od 66 odsto. Hljeb i žitarice skuplje su za 28,9 odsto, a restorani i hoteli 11 odsto, zbog viših cijena usluga u restoranima i kafićima od 13,4 odsto.

Niže su jedino cijene odjeće i obuće, za 5,7 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Prosječne plate

Istovremeno, prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu 2022. godine iznosila je 1.160 KM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 13,8 odsto.

Najviša prosječna neto plata u julu isplaćena je u području finansija i osiguranja i iznosila je 1.617 KM, a najniža plata isplaćena je u građevinarstvu – 859 KM.

“U julu 2022. godine, u odnosu na juli 2021, u svih 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti 19 odsto, trgovine na veliko i na malo, popravke motornih vozila i motocikala 19 odsto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 18,8 odsto”, navode u Zavodu za statistiku RS.

Bloomberg Adria

 

 

 

 

Objava Godišnja inflacija u RS dostigla 15,4 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.