Vijesti

GOTOVO 90 ODSTO USMJERENO KA SRBIJI Izvoz uglja iz BiH od početka godine udvostručen, u odnosu na isti period prošle godine

Zbog energetske krize u Evropi, izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine (BiH) je u prvih sedam mjeseci udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, a gotovo 90 procenata izvoza usmjereno je ka Srbiji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nezavisne prenose, pozivajući se na podatke Uprave za indirektno oporezivanje BiH, da je od januara do avgusta ove godine iz BiH izvezeno 206.720 tona uglja ukupne vrijednosti 30,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je izvoz u Srbiju bio vrijedan 28,2 miliona konvertibilnih maraka.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević izjavio je za Nezavisne da je 80 ili čak 90 odsto uglja ove godine izvezeno u Srbiju zbog potreba susjedne države da obezbijedi energente za grijanje i proizvodnju električne energije, ali da je to stvorilo probleme na unutrašnjem tržištu BiH.

– Domaći rudnici su profitirali, jer je duplo veći izvoz, ali s druge strane imamo problem na domaćem tržištu, jer građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnje uglja u BiH, ne mogu da dođu do uglja koji su već platili – rekao je Bečarević.

Objava GOTOVO 90 ODSTO USMJERENO KA SRBIJI Izvoz uglja iz BiH od početka godine udvostručen, u odnosu na isti period prošle godine prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -