Vijesti

Grad Mostar uvodi vinjete?

MOSTAR – Grad Mostar je za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremio odluku o uvođenju zone pod režimom obaveznih vinjeta za posebne kategorije vozila na lokalnim saobraćajnicama na području Grada Mostara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

U odluci, koja će se naći pred odbornicima 14. jula, stoji kako se ””u zoni posebnog prometnog režima zabranjuje promet svih vozila sa više od 9 sjedišta i autobusa, ukoliko nemaju istaknutu potvrdu o uplaćenoj naknadi za upotrebu zone posebnog prometnog režima””.

Prema odluci, iz koje su isključena vozila javnog gradskog prijevoza, stoji da se vinjeta može platiti i za razdoblje od 48 sati i za vremensko razdoblje od sedam dana, piše Bljesak.info.

Distribuciju potvrde o plaćenoj naknadi (vinjete) vršiće se putem online platforme i drugim distributivnim kanalima (benzinske pumpe). Uplata naknade će se, pored plaćanja putem bankarskih transakcija, provoditi i putem digitalne platforme evinjeta.com i na svim ugovorenim prodajnim mjestima“, navedeno je.

Precizirano je kako će nadzor nad prometom vozila u zoni posebnog prometnog režima obavljati ””komunalni redari i komunalni inspektori ili zaposlenici javnog preduzeća kojeg za to posebnim ugovorom ovlasti Gradsko Vijeće.

Za razdoblje od 48 sati naknada iznosi 20 KM za vozila do 14 mjesta, 40 KM za autobus od 15 do 30 mjesta te 70 KM za autobus iznad 30 mjesta.

Naknada za razdoblje od 7 dana i iznosi koštaće 60 KM za vozilo i autobus od 10 do 14 mjesta, 120 KM za autobus od 15 do 30 mjesta te 210 KM za autobus preko 30 mjesta.

Istodobno, prevoznicima koji imaju vozila registrovana u Policijskoj stanici Mostar omogućuje se plaćanje mjesečne naknade za ta vozila po cijenama od 50KM, 100KM i 150 KM ovisno o broju mjesta za putnike.

Kad su u pitanju kazne, one se kreću od 250 do hiljadu KM, navedeno je u odluci o kojoj će raspravljati odbornici.   Agencije

Objava Grad Mostar uvodi vinjete? prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -