Vijesti

„GRAĐANI BI MOGLI BITI OŠTEĆENI“ Vidović o potencijalnom scenariju ako se ne usvoji budžet RS za narednu godinu

– Ako se ne usvoji budžet zbog mogućeg neformiranja vlasti u Srpskoj, imali bi u prvom tromjesječju 2023. godine privremeno finansiranje. Ako se i tada ne bi usvojio budžet, onda bi se privremeno finansiranje nastavilo – rekla je Vidović.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Pojasnila je da bi se u tom slučaju trošilo onoliko javnih sredstava koliko se trošilo u 2022. godini.

– Mislim da bi to izazavalo velike probleme. Prije svega zbog plata, penzija, porodica sa četiri i više djece, zbog boračkih primanja i ostalih socijalnih davanja. Na primjer, mi smo u januaru povećali penzije za četri odsto i onda u junu za 10 odsto. Imali smo i dva davanja u vidu pomoći. Mi onda tokom privremenog finansiranja u januaru, februaru i martu 2023. godine ne bi mogli isplatiti te penzije koje su povećane za 10 odsto – pojasnila je Vidović.

Takođe, ističe Vidovićeva, ne bi se mogla donijeti odluka o novom uvećanju penzija i redovnom usklađivanju od januara 2023. godine.

– U ovom slučaju, to bi bilo dosta visoko povećanje. Planirali smo tako zbog inflacije – rekla je Vidovićeva.

Navela je da bi u slučaju privremenog finansiranja u prvom tromjesječju 2023. godine penzije i plate bile manje za više od 15 odsto.

– Isto tako i borački dodaci. Ne bi mogli isplatiti veće dodatke za 10 odsto kako smo u junu ove godine usvojili – rekla je Vidovićeva.

BONUS VIDEO:

Objava „GRAĐANI BI MOGLI BITI OŠTEĆENI“ Vidović o potencijalnom scenariju ako se ne usvoji budžet RS za narednu godinu prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -