Vijesti

Hoće li rad nedjeljom biti zabranjen u FBiH?

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je kako priprema nacrt zakona koji bi do kraja godine uveo zabranu rada nedjeljom za trgovine koje se bave prodajom robe široke potrošnje.

Pitanje malog i srednjeg biznisa

O tome šta bi uvođenje neradne nedjelje značilo za radnike i ekonomiju FBiH razgovarat će se večeras na debati Liberalnog foruma koja počinje u 19 sati u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Ministar Hasičević ranije je najavio da bi se prema planu od zabrane rada nedjeljom bili izuzeti mnogi privredni subjekti.

– Predviđeno je izuzeće za benzinske pumpe, pekare, dežurne apoteke, suvenirnice u turističkim mjestima… Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona – najavio je Hasičević.

Ipak, mnogi su negodovali protiv zabrane rada nedjeljom. Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić smatra kako ovakvo rješenje donosi isključivo negativne posljedice.

– Ono što je bitno razumjeti jeste da za ovu mjeru lobiraju krupni trgovci i naftni lobi. Prvi zbog nedostatka radne snage, drugi da bi se promet nedjeljom njima prelio. Vidite da u Hrvatskoj imate apsurdnu situaciju da su zbog zabrane rada nedjeljom benzinske pumpe počele i hljeb prodavati. No, trebalo bi pitati i mali i srednji biznis šta oni misle – kazao je Čavalić.

Također, mnogi strahuju da bi ovo direktno smanjilo potrošnju i turista, kao i ljudi iz susjednih zemalja koji vikendom zbog nižih cijena namjenski dolaze u kupovinu u BiH.

Ekonomist Igor Gavran istakao je i da bi od uvođenja neradne nedjelje samo u FBiH nastao disbalans u bh. ekonomiji, od čega bi profitirala Republika Srpska.

– Sasvim je sigurno da bi negativno utjecalo ukoliko se odluka donese samo na jednom dijelu BiH. Veliki trgovinski lanci lako mogu da se bore s tim problemom zbog toga što jedan isti lanac ima trgovine u oba entiteta i na neki način ukupan rezultat će biti približan. Međutim, mali trgovci koji posluju samo na lokalnom području će itekako imati gubitke i posljedično bi moglo doći do otpuštanja radnika ili smanjenja njihovih primanja – upozorava ekonomist Igor Gavran.

Osim Naše stranke čiji su zastupnici javno podržali uvođenje ovog zakona, za sada ostaje nejasno da li prijedlog o uvođenju neradne nedjelje ima podršku šire koalicije u FBiH.

Prve ankete su pokazivale da većina građana ima pozitivan stav prema ideji o neradnoj nedjelji.

Iskustva iz Hrvatske

U susjednoj Republici Hrvatskoj odnedavno je uvedena zabrana rada nedjeljom, a to je, prema svemu sudeći, izazvalo potpuni šok u društvu. Naime, zabrana je u prvim sedmicama rezultirala masovnim odlaskom Hrvata nedjeljom u susjedne zemlje u kupovinu, ogromnim gužvama u tržnim centrima subotom, gužvama na benzinskim pumpama.

Svi koji su raspoloženi da pristvuju debati večera su 19 sati u Holiday Innu, prijave mogu poslati na link.

Debatanti:

Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH

Miomirka Melank – Mila, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Damir Bećirović, ekonomist

Adela Ramic, poduzetnica

Moderator debate Danijal Hadžović(Pressmedia)