Vijesti

HRVATI U KUPOVINU IDU U BiH Koliko novca su komšije potrošile kod nas u ovoj godini

Prema dostavljenim podacima s pet bh. graničnih prelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u proteklih osam mjeseci „preko Save“ su potrošili oko 9.3 miliona evra i podnijeli ukupno 58.250 zahtjeva za povrat PDV-a, u iznosu od približno 1.35 miliona evra.

Poređenja radi, lani je u istom periodu ukupna potrošnja iznosila oko osam miliona evra, a zahtjeva za povrat PDV-a bilo je 48.880.

Strani državljani za sve potrošeno, osim za iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duvana, ostvaruju pravo na povrat PDV-a od 17 odsto.

Samim tim su iznosi koje Slavonci ostavljaju u BiH puno veći od onih koje pokazuju zahtjevi za povrat PDV-a.

Najviše zahtjeva, njih 21.081, podneseno je na graničnom prelazu Orašje, gdje je zatražen povrat poreza na ukupnu potrošnju u iznosu od oko 3.3 miliona evra.

Prema broju zahtjeva slijede Šamac (11.789), Brčko (10.619), Gradiška (9.381) i Brod (5.380).

Prema podacima koje je dostavio Dženan Kovačević iz Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, strani državljani su u prvih osam mjeseci 2023. kupili robe u vrijednosti od približno 24.4 miliona evra.

Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH podnijeli su 161.187 zahtjeva za povrat PDV-a, u ukupnom iznosu od 3.5 miliona evra.

Najčešće je riječ o robi široke potrošnje. Ti pokazatelji govore da je potrošnja povećana za gotovo tri miliona evra u odnosu na isti period lani, kada je iznosila 21.3 miliona evra. Tada je zatraženo približno 3.1 milion evra povrata PDV-a.

Granični prelaz Orašje jedan je od najfrekventnijih između Hrvatske i BiH. Prema zvaničnim podacima, preko njega je u 2022. godini prešlo više od 2.1 miliona osoba, gotovo 1.1 milion putničkih vozila i više od 121 hiljadu teretnih vozila.

Postojeći most Županja – Orašje, koji spaja dvije savske obale, zbog nedovoljnog kapaciteta, jer ima samo dvije trake za promet vozila, postao je usko grlo u prekograničnom putnom saobraćaju.

Na sjednici u Zagrebu krajem juna Vlade dviju država podržale su inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save na graničnima prelazima Orašje (BiH) – Županja (RH) i Brčko (BiH) – Gunja (RH).

Odluka o izgradnji donijeće se na temelju izvještaja zajedničkog radnog tijela, koje će na temelju provedenih analiza ispitati ekonomsku i privrednu potrebu te opravdanost izgradnje novih mostova.

Biće dužno u roku od šest mjeseci Vladi RH i Savjetu ministara BiH dostaviti izvještaje o provedenim aktivnostima, te prijedlog rješenja o izgradnji novih mostova, ako ju ocijeni opravdanom, ili, u suprotnom slučaju, negativno mišljenje.

Detaljnim uputstvima Carine o vrsti i količinama robe propisano je šta se tačno iz BiH smije unijeti u Hrvatsku.

Ne smije se nositi meso ni mliječni proizvodi, ograničena je količina voća, povrća i jaja, kao i proizvoda od jaja i meda.

Smije se, primjera, prenijeti 20 kilograma ribe, ali ne i pašteta. U Republici Hrvatskoj može se unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa ili 50 grama duvana, navodi „Poslovni“.

Za one koji se na granici odluče kockati i pokušaju nelegalno unijeti robu, propisane su rigorozne kazne, koje za fizičke osobe iznose od 398.17 evra do 13.272,28 evra.

Slavonci preko granice najviše kupuju pivo, sokove i duvan.

BONUS VIDEO:

 

Objava HRVATI U KUPOVINU IDU U BiH Koliko novca su komšije potrošile kod nas u ovoj godini prenesena sa portala Aloonline.ba.