Vijesti

Hrvatska kuna od 1. januara više neće biti na kursnim listama Srbije

BEOGRAD – Od sljedećeg mjeseca na kursnoj deviznoj listi u Srbiji naći će se dirhami Ujedinjenih Arapskih Emirata i denari Sjeverne Makedonije, dok će od 1. januara 2023. godine biti izbrisana valuta Hrvatske – kuna, zbog prelaska na evro.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je donijeta, uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu, čime svoju nacionalnu valutu zamjenjuje evrom.

Građani će hrvatsku kunu za dinare u mjenjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamijene do kraja ove godine, nakon čega će zamjena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Pri donošenju odluke o uvođenju emiratskog dirhama na kursnu listu u Srbiji, uzete su u obzir konkretne potrebe privrednih subjekata i potencijali ekonomske i drugih vidova saradnje, kao i značaj za dalju saradnju Emirata i Srbije.

To se odnosi, prije svega, na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Emirata, kao i za promociju Srbije u toj arapskoj zemlji.

Sjevernomakedonski denar je uključen u kursnu listu zbog razvijene ekonomske i druge saradnje Srbije i Sjeverne Makedonije, ali i potencijala za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative “Otvoreni Balkan”.

Izvršni odbor NBS je na jučerašnjoj sjednici donio odluku o izmjenama i dopunama odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine. Srna

Objava Hrvatska kuna od 1. januara više neće biti na kursnim listama Srbije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -